Hoppa till sidans innehåll
Foto: BJK Segling

Bohuslänska Jaktklubben


Bohuslänska Jaktklubben satsar på att bli fler aktiva och medlemmar i klubben för att säkerställa en stabil framtid. De hoppas åstadkomma detta genom att erbjuda seglaskola för yngre barn och deras föräldrar. Framförallt barn och deras föräldrar i Tanums kommun. Via den satsningen är målet att bli intressant för en bredare målgrupp och därigenom bli en naturlig samlingsplats i samhället både på sommaren och året runt.

Så här summerar de sin medverkan i Utmaningen:
Vi på BJK är mycket nöjda med sommaren och känner att vi har lyckats uppnå många av målen vi satte i våras. Vi har slagit klubbrekord i antal seglarskoleelever, haft rekordmånga besökare och seglare på våra event och träningar.

Ett nytt inslag för oss i år var piratseglarskolan som blev mycket uppskattad. De två ordinarie grupperna blev snabbt fullsatta och vi satte in en extra vecka. “Vi är jättenöjda! Speciellt gillade vi att barnen kände sig välkomna och sedda” sa en förälder efter piratseglarskolan.

En annan nyhet hos BJK i sommar var att eleverna seglade med hjälmar. Det har verkligen gjort stor skillnad i inställningen hos främst nybörjarseglarna i optimist. Gladare barn som knappt märker när bommen kommer har gjort att vi kunnat fokusera mer på själva seglingen och på att ha roligt. Vi vill absolut fortsätta med hjälmar och planerar att köpa in hjälmar i större storlekar till kommande år.

Även träningarna har under sommaren haft mycket stort deltagande och juniorerna fortsätter segla så långt in på hösten som vädret tillåter. Vi vet trotts detta att vi tappar många yngre seglare till andra idrotter när hösten kommer. En vision för framtiden är att kunna ha optimistseglarskola eller grön träningsgrupp för optimist även under vår och höst så att seglingen inte bara är en sommaraktivitet.

En målsättning vi hade inför sommaren 2015 var att utnyttja mängden människor som strömmar till Grebbestad under bl.a. Carnevalen. Detta gjorde vi genom att ha en prova-på segling som var mycket välbesökt. En vidareutveckling av denna tanke är att under någon annan helg hålla till på en närliggande ort där det finns populära campingar med många sommargäster i rörelse. På campingarna vill vi även ha 'Häng med BJK' event i början av sommaren för att synas gentemot sommargäster som bor där under hela semestern.

Tack vare den höga närvaron på både träningar och andra event under sommaren har vi fått bättre kontakt med våra seglare och deras föräldrar i år. Under träningstillfällena har många suttit kvar och pratat både med varandra och med instruktörerna. En av dessa föräldrar som aldrig seglat bestämde sig efter några besök till klubbhuset för att själv gå en vuxenkurs. Vi hoppas verkligen att det blir fler som gör det nästa år!

Vi har kommit en lång bit på vägen i att göra BJK en mer levande del av samhället. Tack vare Utmaningen har vi reflekterat kring hur vi vill utveckla klubben och gjort stora framgångar i år. Vi vill tacka för vår medverkan samt för allt stöd vi får från SSF. Nu taggar vi inför nästa sommar!

BJK 4h

BJK 6h

Så här berättade de om hur de hade det i juli:
Lördagen den 11:e juli var det Carneval i Grebbestad! Vi bjöd då på prova-på segling från 11:00 till 14:00. Ett tjugotal personer i alla åldrar seglade Optimist och Feva, vilket gör detta vår mest lyckade prova-på segling hittills. Konceptet med prova-på segling samma helg som det händer mycket annat i närområdet var mycket lyckat då många rörde sig i närheten av klubbhuset och då antingen deltog i eller tittade på seglingen. Vi är särskilt glada över att även föräldrarna på plats seglade (både Feva och Optimist) och ser verkligen fram emot att jobba mer för att hela familjen ska lära sig segla tillsammans!

Efter prova-på seglingen samlades 3 ledare och 8 glada seglare för att gå i Carnevalståget. Vi riggade en Feva som vi drog med fyrhjuling och målade egna skyltar med information om klubben och barnens seglingsbilder. I Carnevalståget turades vi om att sitta i Fevan och kränga ut över kanten. När vi inte satt i båten gick vi och delade ut informationslappar till alla åskådare och hade vattenkrig. Vi syntes väldigt mycket av att vara med i Carnevalståget och har fått höra många positiva kommentarer. Barnen tyckte också att det var roligt, så vi vill absolut göra detta till en tradition i klubben!

Nästa tisdag var det som vanligt jolleträning, oftast deltar 6-10 seglare på dessa pass, varav de flesta är aktiva i klubben året om. Vi har tryckt väldigt mycket på dessa träningstillfällen när vi pratat med både seglarskoleelever och andra intresserade. Målet är att få in nya seglare i vår ordinarie verksamhet. Tisdagsseglingen är gratis första gången, och sedan gratis för klubbmedlemmar. Just denna tisdag kom hela 28 seglare, majoriteten av dessa ej klubbmedlemmar.

Det är riktigt kul att se att våra insatser lönar sig och att vi drar in rekordmånga seglare på både seglarskola, träningar och prova-på tillfällen!

BJK 2h

BJK 3h

Så här berättade de om sommarens första veckor:
Vecka 26 hade vi gratis seglarskola för Tanums barn. Vi hade 12 elever under veckan och alla var väldigt nöjda. Cirka en tredjedel av barnen ser vi nu på våra tisdagsträningar – vilka är gratis för alla medlemmar för att göra klubben så tillgänglig som möjligt. Då vi vanligtvis är få seglare på tisdagsseglarna så är detta ett stort lyft och vi hoppas att de kommer att fortsätta lära sig att segla med oss året runt.

Vecka 27 var det seglarskola i vanlig ordning. Vi hade fint väder och väldigt glada elever. Två av de som seglade RS Feva var med på lördagen på Högsommarregattan som anordnas av SS Norderviken i Fjällbacka.

I år använder samtliga elever som går seglarskola hos oss hjälmar. Vissa tar med sig egna, men de flesta lånar av oss Vi har haft betydligt gladare elever än vanligt sedan vi införde detta. Detta då de numera skrattar .när bommen kommer i huvudet, istället för att få ont och bli rädda som tidigare. Hjälmar är uppskattat både av elever och instruktörer och har bidragit till en klart bättre stämning. Den som tyckt bäst om sin hjälm är troligtvis åttaåriga Ella som på torsdagsmorgonen kom och berättade att hon sovit i sin hjälm samt haft den på huvudet under en shoppingrunda i ett köpcentrum – något som hennes mormor senare intygade att det stämde. Vi får dagligen höra kommentarer om hur glada de är för sina hjälmar (oftast efter att bommen dunkat in i dem).

I helgen (v.28) kommer BJK att medverka i Grebbestadscarnevalen. Vi har bjudit in alla barn från veckan för Tanums barn samt de ungdomar som varit med på träningen i sommar. De kommer att få hjälpa till att dela ut lappar samt att sprida seglingsglädje så att fler vill gå kurs eller träna hos oss.

Vi har i år försökt få ordning på veckoträningarna så de blir av varje tisdag. Vi anser att det är viktigt för barnen att kunna lita på att det alltid finns aktiviteter hos oss dessa dagar. Vi försöker vara aktiva med att sprida information om möjligheten såväl på seglarskoleavslutningar som på flygblad och sociala medier. Vi vill att BJK ska bli en samlingspunkt för barn, kompisar, familjer, med flera. I år har vi haft föräldrar som seglat på träningarna, vilket är väldigt roligt då det visar att vi lyckats möta en målgrupp som vi inte gjort tidigare.

Så här berättade de om hur det gick för de innan sommaren:
Vi förbereder oss nu inför sommarens seglarskola. Vi har genomfört två nya marknadsföringsevent nu på våren för att attrahera elever från närområdet till seglarskolan, främst piratseglarskolan som är ny för i år. Dessa markandsföringsevent, "Häng med BJK" har tagit plats på Lunden, en folkpark i Grebbestad och det nya köpcentret Tanums Shoppingcenter. Vi tog då med oss en Feva och två Optimister för att barn ska få testa att sitta och kränga från båtarna. Vi har även dragit igång "Kul på Sjön", en veckovis seglingsaktivitet för barn och ungdomar som hellre seglar på andra vis än att tävla. Vi har även haft två prova-på tillfällen och ser nu fram emot seglarskoleveckan, med gratis seglarskola för kommunens barn!

Här hittar du Bohuslänska Jaktklubbens hemsida.

BJK 5h

BJK 1h

Hemsidan, Nya seglare 1a 1504

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:16 Skribent: Theres Wolgast
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer