Hoppa till sidans innehåll
Foto: Askersunds SMK Askersunds SMK

Askersunds Segel- och Motorbåtsklubb


Askersunds Segel- och Motorbåtsklubb vill utveckla sin seglarskola och nå fler målgrupper. Deras deltagande i ”Utmaningen för SSF Seglarskola 2015” syftar till att locka de allra yngsta till vår sport genom att arrangera piratseglarskola. De vill också visa att segling är en härlig familjeaktivitet där alla kan finna en roll i klubbverksamheten oavsett tidigare erfarenhet och kunskap om segling.

Så här berättar de om hur det har gått för dem med ”Utmaningen” hittills:
Våra piratseglare har träffats under söndagar i maj/juni och augusti. Vi har på ett lekfullt sätt varje vecka seglat eller med annan typ av båt tagit oss runt Alsens vatten till olika platser. Vi startade med en flaskpost som gav oss ledtrådar till en skatt. Vi hittade sedan varje söndag en skattekartebit. Varje bit gav en ledtråd till var vi skulle ta oss nästa söndag. När alla bitar var hittade så satte vi ihop kartan och gjorde en plan för att förbereda oss då vi skulle ta oss in i vår träsklika å där det finns krokodiler..! Alla barn uppmanades att ta med sig vattenpistoler till nästa gång så vi kunde mota bort eventuella krokodiler i vägen.
Nästa gång blev vi dock överrumplade av pirater vid samlingen. De tog vår karta och båt! Vi hittade en annan båt och kunde följa efter och ta upp kampen med de hemska piraterna. Ett riktigt blött sjöslag följde och vattenpistoler och potatisbössor dånade på vattnet. Piraterna försvann, det visade sig att de hade tagit sig till en ö och hade lagt sig för att sova efter den energikrävande strapatsen. De små seglarpiraterna kunde smyga fram och försiktigt ta tillbaka kartan utan att piraterna vaknade. Phu!
Sista gången kunde lyckligtvis skatten hittas! En skattkista fylld med guldpengar, vilken lycka!

Som ansvarig för piratseglarskolan så sammanfattar jag det som en lyckad verksamhet då samtliga barn var väldigt positiva och föräldrar har redan nu frågat om i vilken form de kan fortsätta nästa år. En del kommer att fylla 8 år under 2016 så dessa kommer vi erbjuda seglarskola. De som fortfarande är yngre än 8 år kommer att få en fortsättning där vi troligtvis kommer att göra en form av seglingsintroduktion i våra C55:or med fokus på lek och skoj.

Föräldrar har engagerats och följt med i följebåtar för att möta barnen på olika ställen för att fika när de har hittat sina skattkartebitar. Vårt syfte är att få med föräldrar från början då de är en viktig pusselbit för att få barnen kvar inom seglingen.

Vi hoppades att utmaningen skulle få med fler familjemedlemmar i vår verksamhet. Det är faktiskt flera föräldrar som har efterfrågat vuxenkurser så till nästa år kan vi nog räkna med att dessa småpirater har genererat intresse även för sina föräldrar. Vi har ännu inte satt ihop nästa år program men vuxenkurser i C55 kommer definitivt att vara en nyhet i ASMK. 

Så här berättade de om hur det gick med Utmaningen i våras:
Vi hade en härlig start på vår piratseglargrupp. Åtta nyfikna pirater fick tre mål att jobba med: Lära sig styra en båt, lära sig få fart på en båt och knyta fast den vid en brygga. Detta gjordes i origgade optimister med enbart roder i och paddlar att få fart med.

Lite märkligt var det att det fanns en flaskpost i vattnet som de råkade hitta. Det fanns ett väldigt gammalt mystiskt brev i flaskposten som de efter lite klurande kom fram till innehöll vissa ledtrådar till att det borde finnas en skatt någonstans på en ö i Alsen (vattnet i Askersund). Troligtvis gör de sin hemläxa och hittar nästa gång en del av en gammal skattkarta som senare byggs ihop med fler delar och leder dem fram till en skatt... ojoj ojoj så spännande det är!

Underbart med så små söta barn, de har så otroligt härliga kommentarer och funderingar. I brevet som de fann i flaskposten stod det om en förbannelse över skatten som skulle kunna brytas...
- Vad betyder förbannelse? Frågade vi ledare.
- Jag vet! Det är när man blir förbannad på någon och man slår till den och då blir den arg tillbaka... Det är en förbannelse! svarade en av våra 6 åriga elever.

Ja var börjar man... långa förklaringar och flera exempel senare så var vi överens om att förbannelse kanske kan vara något annat också... och att vi skulle göra vårt bästa för att bryta förbannelsen över skatten. 

Här hittar du Askersunds Segel- och Motorbåtsklubb hemsida.

AskMSB 20150531_141535

AskSMK 5

AskSMK 6

AskSMK 4

AskSMK 8

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:16 Skribent: Theres Wolgast
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer