Hoppa till sidans innehåll
Foto: Teri Dodds

Parasegling


Vill du lära dig segla och har en funktionsnedsättning? Då kan vi hjälpa dig. Parasegling är segling för personer med funktionsnedsättning och bedrivs i flera av våra klubbar runt om i landet. Seglingens många olika båttyper, klasser och tävlingsformer skapar möjligheter för personer med olika fysiska och psykiska förutsättningar att kunna delta, vara konkurrenskraftiga och vinna!

Parasegling i Svenska Seglarförbundets klubbar
De flesta seglare börjar sin bana i den lokala segelklubben. Utvecklingsmöjligheterna kan variera i våra klubbar beroende på tillgänglighet till anläggningen, båtar och kunniga ledare. Det finns flera klubbar runt om i landet som erbjuder aktiviteter speciellt för dig med någon funktionsnedsättning. Se mer info under klubbar nedan.

Båtar för parasegling
På klubbnivå seglas en rad olika båtar, de flesta mindre kölbåtar som används i seglarskolorna som C55 fungerar bra om man till exempel har en synnedsättning eller har minimala förflyttningssvårigheter. 

Läs mer här

Klubb för seglare med synnedsättning
För seglare med synnedsättning finns klubben Seglare med synnedsättning, SMS. Det är en klubb som verkar över hela landet och ordnar både nationella som lokala evenemang. Mer info i länk nedan. SMS sammarbetar även med Sandviks Kappseglingssällskap.

Är du intresserad av att kappsegla?
Tävlingsmöjligheterna i sporten är stora framför allt inom Tvåfyraseglingen där det varje år arrangeras en rankingserie med upp till sex seglingar per år i Sverige. Varje år arrangeras även ett större internationellt mästerskap, oftast VM. För seglare med synnedsättning finns Blind Worlds . Även Special Olympics, en tävling för idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar, har segling på programmet. 

Hitta klubb
I listan nedan hittar du länkar till klubbar och organisationer som erbjuder parasegling. Eller också kontakta din lokala klubb för att se om de har aktiviteter som passar. Du är även välkommen att kontakta oss på Svenska Seglarförbundet för att höra mer om vilka möjligheter som finns.
Karin Knigge, ansvarig för parasegling på Svenska Seglarförbundet This is a mailto link 073-934 77 80

Länkar Parasegling

Seglare med synnedsättning, SMS 

Sandviks Kappseglingssällskap, i samarbete med SMS

Stiftelsen Skota Hem, Saltsjöbaden

Göteborg Grötö Segelsällskap

Karlstad Segelsällskap

Stenungssund Segelsällskap

Segelsällskapet Kaparen, Gottskär

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Ulricehamns Kappseglingssällskap

Uppdaterad: 15 FEB 2017 16:27 Skribent: Arbetsguppen Seglare med Funktionsnedsättningar

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer