Hoppa till sidans innehåll
E-jolle besättningen med Vilma Bobeck, Ida Moss, Celina Burlin och Helena Gustavs Formgren låg på femte plats efter grundomgången men Zoom8 seglaren Elin Ax Karjel och hennes seniorbesättning seglade starkast i finalomgångarna och slutade 6:a. Foto: Sailing Båstad.

Vassa juniorer utmanade mästare

23 OKT 2015 15:00
Ungdomarna glänste i årets Mästarnas Mästare då fyra besättningar kom till semifinal och SM-vinnaren i Zoom 8, Elin Ax Karjel från BooSS, tog sig hela vägen till final och seglade in på en fin sjätteplats efter världsmästarbesättningen i Matchracing Team Anna Östling.
  • Skapad: 23 OKT 2015 15:00

14 av årets 20 mästarbesättningar var 21 år eller yngre. De flesta hade valt sina kompisar som besättning men några hade kryddat med senior kompetens. Fyra av besättningarna tog sig till semifinal - E-jolle tjej med Vilma Bobeck, BooSS, 29er med Emil Järudd, KSSS, E-jolle kille med Anton Johnsson, Hjuvik och Zoom8 med Elin Ax Karjel, BooSS.  Men 15-åriga Elin tog sig hela vägen till finalen där hon och besättningen kom sexa.
– Tidigare år har våra juniorer toppat i enskilda seglingar men aldrig har så många visat en jämn hög nivå under hela tävlingen. Seglarna imponerade stort och visade inte bara på hög seglingskompetens utan även mod och kaxighet som krävs i dessa tighta utmanande race med halvvindsstarter, korta banben och gaterundingar, säger Marit Söderström Nord, junioransvarig på Svenska Seglarförbundet.

Något som kan ha bidragit till juniorernas starka prestation var kölbåtsclinicen som genomfördes under fredagseftermiddagen. 18 kunskapshungriga ungdomar deltog med varierande bakgrund och erfarenhet. Marchracingseglaren och tränaren Karin Almquist började med att gå igenom vad som skiljer en jolle mot en kölbåt, hur man trimmar och vad som är viktigt att tänka på med tekniken i J70. Tillsammans tittade gruppen på teknikfilmer innan de fick testa kunskaperna på vattnet i J70 båtarna. En fråga som också diskuterades var teamarbetet och att få ut det bästa av varandra. Hur pratar man i båten och hur hanterar man svåra situationer på vattnet? "Positivt och lösningsorienterat ska det vara" tyckte seglarna.
– Jag var imponerad över hur snacket gick i rummet och jag tänkte att det här gänget kommer ha kul tillsammans i morgon, säger Karin Almquist.

Ungdomsbesättningarna hade inte bara kul tillsammans under Mästarnas Mästare utan gav seniorbesättningarna med både 20 och 30 års seglingserfarenhet en ordentlig match.

Resultat finalen.
Resultat grundomgång (16 bästa till semifinal).
Titta på webbsändningarna och se hur juniorerna tog plats.Titta på webbsändningarna och se hur juniorerna tog plats.

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info