Hoppa till sidans innehåll
Fina prestationer av Jenny Hammersland som tog brons och Elin Ax Karjel, en fjärdeplats (båda från BooSS) under årets Zoom8 VM. Foto: Kent Karjel

Svenskt VM-brons i Zoom8

13 AUG 2015 10:12
Sverige tog en bronsmedalj genom Jenny Hammersland under Zoom8 VM som gick av stapeln den gångna veckan i den underbart vackra alpsjön Wolfgangsee i Österrike.
  • Skapad: 13 AUG 2015 10:12

VM för Zoom8 2015 har nu avgjorts efter nio race genomförda för tjejerna och åtta race genomförda för kill-fleeten. Tävlingarna pågick under fem dagar, fjärde till åttonde augusti. Vädret och förutsättningarna var väldigt bra för åskådare och för alla semesterfirare. Temperaturen låg mellan 25-30 (35-40 minns vi:) ) grader i skuggan under i stort sett hela veckan, solen sken från en molnfri himmel, badtemperaturen var rent av njutbar och naturen storslagen.

ZoomVM 2015_lansbild_fleet_foto_Jonas_Delander
Foto: Jonas Delander
För våra svenska seglare var kanske inte dessa förhållanden optimala med tanke på värme, starkt solsken, och den svårbedömda vinden. Första tävlingsdagen började med att flagga AP hissades och en svag termikbris infann sig först vid två tiden. Detta ledde till att seglingsledningen sköt upp alla kommande starter till att påbörjas tidigast kl. 12 de följande dagarna. Även detta visade sig vara optimistiskt eftersom inga starter gick att påbörja före klockan två någon av dagarna,  varje dag kom istället att inledas med att den polkagrisrandiga flaggan hissades för att skjuta på starten. När de svaga termikvindarna kom på eftermiddagarna var de väldigt byiga och kom från varierande riktningar. Vid ett tillfälle var det till och med tydlig fördel både vid lä flaggan och vid startfartyget. Vid flera tillfällen hände det även att båtar som tre meter ifrån varandra fick så olika vindriktning och vindstyrka att en parkerade och den andre for iväg med väldig höjd och fart.

Trots de för oss svenskar ovana förhållandena seglade de svenska tjejerna riktigt bra. Av de 47 deltagande tjejerna kom Jenny Hammersland på en tredjeplats, Elin Ax Karjel på en fjärdeplats, Frida Lindvall på en tiondeplats, Liv Gyllfors på en femtondeplats, Filippa Skogfeldt på en sextonde plats, Elsa Eriksson på en tjugosjätte plats, Sanna Delander på en trettionde plats, och Wilma Larsson på en trettiofemte plats. I killarnas tävling var det sextio startande och den bäst placerade svensken var Pontus Karlsson på en trettonde plats. Därefter fick vi in Linus Lindquist på en tjugotredje plats, Christian Nass på en tjugofemte plats, Anton Karlsson på en fyrtionde plats, Niklas Pierrau på en fyrtioförstaplats, och Axel Hallquist på en femtiosjätteplats.

ZoomVM2015_lagbild_foto_Jonas_Delander

Foto: Jonas Delander
Coacherna Jonathan Åhlander och Charlie Ekberg Ehnlund gjorde ett storartat jobb med att försöka tolka de varierande vindarna och att se till att seglarna höll sig svala och skärpta trots vädret.

Zoom8 VM nästa år går av stapeln i Estland. Hoppas det blir ännu fler deltagare från Sverige då.


Resultat tjejer.

Resultat killar.

Skribent: Jonas Delander

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info