Hoppa till sidans innehåll

Seglingens idrottsplats


Seglingens idrottsplats är den yta där vi bedriver vår verksamhet. Några klubbar håller till på en strand, andra har stora hamnar med hundratals båtplatser. Oavsett är den avgörande för vår verksamhet. Därför genomför SSF en kartläggningsenkät under 2019 som ska resultera i en rapport under 2020 som underlag för framtida insatser.

Varför genomför vi studien nu?
Under de senaste åren har vi på Seglarförbundets kansli uppmärksammat att frågor kring anläggningarna har blivit mer och mer aktuella. Det handlar bland annat om regler och lagar som berör oss, såsom moms och miljö men även om rätten till yta att bedriva sin verksamhet på. Många klubbar bedriver sin verksamhet på för kommunen attraktiv mark och här behöver vi tillsammans rusta oss för att kunna behålla seglingens idrottsplats på så många platser som möjligt för ett levande seglarsverige. Samtidigt ser Riksidrottsförbundet över sitt arbete med idrottens anläggningar generellt och då är vi med och påminner om seglingens specifika behov.

Vad är syftet med studien?
Syftet med denna undersökning är dels att skapa en helhetsbild som kan användas idrottspolitiskt exempelvis diskussioner med exempelvis Riksidrottsförbundet och kommuner. Det är viktigt att visa på hur fina anläggningar vi har inom seglingen men också att även de idrottsanläggningar som inte har fyra hörn är i behov av stöd för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. Dels ämnar vi att arbeta lite mer proaktivt med att försvara våra anläggningar inom seglingen och här hoppas vi att svaren från klubbarna ska kunna hjälpa oss att prioritera var vi bör lägga förbundets insatser.

Vad är det vi frågar om i enkäten? 
Vi frågar dels om rent strukturella värden såsom om marken som klubben disponerar, seglingsvattnet där klubben bedriver sin verksamhet, bryggor och sjösättning, klubbens faciliteter och graden av tillgänglighet i dessa avseenden. Vi ställer även några frågor kring klubbens verksamhet, tillgång till material och redskap och vilka samarbeten klubben har med olika organisationer. Varför vi även frågar om verksamhet och samarbeten är att vi har sett att det är mycket större möjlighet att påverka frågor kring våra anläggningar om vi kan visa på att där pågår verksamhet och det finns en upparbetad kanal med exempelvis kommunen och SISU. 

Uppdaterad: 30 MAR 2020 11:52 Skribent: Emelie Lindström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info