Hoppa till sidans innehåll

Vem är medlem?


Vi får ibland frågor kring hur medlemskapet definieras och om det finns olika sorters medlemskap. Nedan finner ni några frågor och svar på detta tema. 

Hur definieras medlemskapet i en klubb och vilka medlemmar är det som räknas? 
Enligt Riksidrottsförbundets stadgar finns det bara medlem och icke medlem. En medlem är en person som uppfyller de kriterier som klubben har definierat i sina stadgar; två av dessa brukar vara ”har ansökt om medlemskap och erlagt medlemsavgift”. Detta är sedan sammankopplat med ett antal rättigheter/förmåner såsom rösträtt, motionsrätt, rätt att deltaga på klubbens aktiviteter, försäkring och rabatter etc.

Får vem som helst vara medlem i en segleklubb? 
Ja. Enligt RF ska ideella idrottsföreningar vara öppna för alla. En klubb kan endast neka en person medlemskap om det är uppenbart att personen motarbetar klubbens syften. Se RF´s Kap 8, 6§ Medlemskap i förening.

Vilka är det som är medlemmar i Seglarförbundet, kan en person vara medlem direkt i SSF? 
Det är klubben som är medlem i Seglarförbundet och därmed även i distriktet klubben tillhör. Då det är klubbens medlemmar som är klubben så innebär detta att alla klubbens medlemmar också är medlemmar i SSF, genom sitt medlemskap i klubben. En individ kan alltså inte vara medlem direkt hos SSF, men blir det genom att vara medlem i en klubb som har medlemskap hos SSF. 

Är klubben medlem i både SSF och distriktet? 
Ja, en klubb som ansöker om medlemskap i SSF blir automatiskt medlemmar i det disktikt klubben hör hemma i. SSF har en avgift och distiktet har en avgift, dessa beslutas på respektive årsmöte. 

Är alla klubbens medlemmar anslutna till Seglarförbundet, även de som har motorbåt? 
Alla som enligt klubbens stadgar är medlemmar är också medlemmar hos Seglarförbundet och distriktet, exempelvis Uppland/Gästriklands seglarförbund, i och mer klubbens medlemskap hos oss. Medlemskapet skiljer sig inte åt oavsett om personen seglar eller inte, äger egen båt eller inte. Alla är lika mycket medlemmar. 
Det är samma sak gällande rättigheter och förmåner hos oss, alla medlemmar får lov att gå utbildning, representera klubben på kappsegling och få rabatt hos exempelvis Svenska Sjö. Även när klubben söker bidrag från oss, RF eller kommunen så baseras ansökan på hur många medlemmar klubben har.

Hur fungerar det om klubben har familjemedlemmar? 
En klubb kan välja att ha differentierade medlemsavgifter (junior, senior, familj etc) men de har fortfarande samma rättigheter och skyldigheter och är alla medlemmar i föreningen. När klubben ska lämna föreningsrapport till SSF, som ska ligga som underlag till medlemsfakturan räknar vi att en familj är desamma som 2,8medlemmar. Alla medlemmar bör dock vara med i klubbens medlemsregister, även om klubben debiterar familjen som familjemedlemmar. 

Hur gör vi med de medlemmar som exempelvis isseglar eller seglar kanot och som klubben har rapporterat in till Isseglarförbundet, respektive Kanotförbundet? 
Om dessa medlemmar endast är verksamma inom någon av dessa idrotter behöver inte klubben ta med dem i sammanräkningen till Seglarförbundet. De är då anslutna till RF genom något av de andra idrottsförbunden och är då försäkrade och har tillgång till medlemsförmåner via dem. 

Uppdaterad: 29 APR 2020 14:56 Skribent: Emelie Lindström
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info