Hoppa till sidans innehåll

Grön nivå


Den gröna nivån är för seglare som är nya i sporten, oavsett ålder. På grön nivå lär vi oss grunderna och tränar och tävlar på lokal nivå, i klubben eller hos en grannklubb.

I korthet kan man säga att kappsegling går ut på att välja rätt väg och segla den så fort som möjligt. Nu är det dock inte fullt så enkelt som det kan låta.

Det är många parametrar som spelar in, och för att bli framgångsrik måste seglaren behärska en rad olika moment. I grova drag går de att dela in under rubrikerna: teknik, regler och strategi/taktik. Det gäller för alla oavsett vilken nivå seglaren tillhör, det är bara svårighetsgraden hos de olika momenten som skiljer sig åt.

För att locka fler att prova och stanna i sporten är den gröna nivån anpassad till nybörjaren både vad det gäller regler, teknik, banor och strategi. För att kalla sig grön kappseglare ska seglaren kunna:
- Placera sig på rätt ställe i båten, både långskepps och tvärskepps, på samtliga  bogar i alla vindstyrkor.
- Grundtrim
- Segla alla bogar
- Ligga still och accelerera 
- Gröna kappseglingsreglerna vilka utgörs av ISAF:s Nybörjarregler.-
- Grundläggande taktik, täcka genom vindskugga, hantera syftlinjer, bedöma om det är lä eller lovartfördel vid start, kryss och läns-rundningar

Detta innebär att distrikt och i förekommande fall även klubbarna, arrangerar ledarkurser som matchar de gröna kunskapskraven. Dessa gröna ledare och tränare tar i sin tur hand om seglarskolans elever och utvecklar dem till gröna kappseglare. Klubbarna arrangerar gröna kappseglingar, vilket betyder att både banan och regelverket är förenklat och de seglas lokalt på orten. Samtliga gröna kappseglingar är dessutom direktdömda för att slippa långdragna protestförhandlingar.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:16

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info