Hoppa till sidans innehåll

Parasegling i seglarskolan


De klubbar som bedribver seglarskola för paraseglare gör det på lite olika sätt. Vissa har inkluderad seglarskola där de under varje kurs tar emot ett par seglare som har en funktionsnedsättning. Andra klubbar har helt separata tillfällen för dessa seglare och så har vi några klubbar som har paraseglare som sin huvudmålgrupp. Någon klubb erbjuder både inkluderad verksamhet och separata kurser.

En inkluderande verksamhet skapar gemenskap och samhörighet. En intererad verksamhet där man kör i en egen grupp kan skapa trygghet och en möjlighet att byta erfarenheter med människor i en liknande situation.

När vi pratar om paraidrottare pratar vi om idrottare som har en rörelsenedsättning, synnedsättning och/eller en utvecklingsstörning.  

Båtar och tillgänglighet

Segling passar för personer med eller utan funktionsnedsättning. Oftast går det bra att anpassa båtar eller verksamheten efter behov. Om inte allt som man önskar finns på plats från start vad det gäller tillgänglighet så är det viktigaste bemötandet av en individ. Efterhand kan man tillsammans med deltagarna förbättra tillgängligheten och verksamheten. De vanligaste båtarna som använd i seglarskolan i Sverige är Hansa-jollen och C55. 

Tips på tillgänglighet är ett bra bemötande, tydlig information på hemsidan, kontrastmålningar på t.ex. bryggor och trappsteg,  ledstänger, ramper och ev. kuddar till båten. Sedan är det bra med en toalett och omklädningsrum där alla kan komma in och gärna flytbryggor som ligger nära vattnet. Lägger man lite tid så finns det oftast möjlighet att söka bidrag från olika stiftelser och Riksidrottsförbundets anläggningsstöd.

Svenska Seglarförbundet och SISU erbjuder utbildningar i lepdarskap, inkludering och bemötande för instruktörer och övriga medlemmar i klubben. Se aktuella utbildningar här.

För frågor är du välkommen att kontakta Karin Knigge, This is a mailto link, mobil +46738670982 

 

Uppdaterad: 01 JUL 2020 14:04

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info