Hoppa till sidans innehåll

Silvermedalj och fem nationsplatser till OS

22 SEP 2014 07:27
Ett fint svenskt facit efter seglings-VM i Santander. Med sin silvermedalj i Laser Radial svarade Josefin Olsson, KSSS, för den största svenska framgången i seglings-VM i Santander den gångna veckan. De svenska VM-seglarna lyckades också säkra nationsplatser till OS 2016 i klasserna Laser, Laser Radial, 470 herr, Finnjolle och 49er FX: – Detta VM utvecklades riktigt bra för oss till sist, säger förbundskapten Magnus Grävare.


  • Skapad: 22 SEP 2014 07:27

Seglings-VM i nordspanska Santander avslutades under söndagen med medaljfinaler, där Sverige representerades av Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, i 49er FX och Max Salminen, GKSS, i Finnjolle. Först ut var tjejerna, som fick köra sin medaljfinal i mycket lätt sjöbris på bara några få sekundmeter. Inför de tusentals i publiken som trängdes på läktarna var Lisa och Hanna fint med i seglingen på en fjärdeplats vid den första rundningen. De gled sedan tillbaka något och gick i mål på sjätte plats, avancerade därmed ett snäpp i totallistan och tog en niondeplats i VM.

När det var dags för Finnjollarnas medaljfinal på samma bana hade vinden fyllt på en aning och Max Salminen, OS-guldmedaljör 2012 med Fredrik Lööf i Starbåt, rundade bland de åtta första vid kryssmärket. Även Max föll dock tillbaka före målgång och slutade både medaljfinalen och VM på tionde plats:
– Varken Lisa och Hanna eller Max har tidigare varit topp-tio i de här klasserna på ett VM, så det var ett styrkebesked som bådar gott, tycker Magnus Grävare.

Ett samlat VM för seglingens alla OS-klasser arrangeras vart fjärde år, mitt emellan två OS. I 2014 års upplaga i Santander har inte mindre än 1 400 seglare i 960 besättningar från 95 länder fightats om VM-medaljer och OS-nationsplatser. Från Sverige deltog 30 seglare i nio av de tio OS-klasserna, och tävlingen var en viktig avstämningspunkt halvvägs till Rio de Janeiro 2016:
– Vi tog en efterlängtad medalj genom Josefin Olssons silver. Det är toppklass, tycker Magnus.
– Dessutom seglade vi hem fem nationsplatser till OS i Rio de Janeiro, vilket känns väldigt positivt. Och resultaten här i Santander visar att det kan bli ännu fler nationsplatser framöver, fortsätter han.
– Både Adam Holm på bräda och Ida Svensson och Rasmus Rosengren i flerskrov har seglat väldigt bra, dels med tanke på sin ringa ålder, dels med tanke på att detta var deras första riktigt stora mästerskap, berömmer Magnus Grävare.

Även från Sveriges Olympiska Kommitté hörs positiva tongångar efter seglingsresultaten i Santander:
– Josefin Olssons medalj lyser ju lite extra. Det är alltid roligt när en aktiv tar ett steg till en ny nivå, och det är ett genombrott med hennes första mästerskapsmedalj, kommenterar SOK:s sportchef Peter Reinebo.
– Att fem klasser redan nu har klarat det internationella kvalet till OS är också bra. Nu kan de seglarna fokusera på att utvecklas, istället för att jaga kvalresultat, menar han.

De svenska seglarna i klasserna 470 herr och 49er levde dock inte helt upp till förväntningarna, men Magnus Grävare vill inte heller säga att de misslyckades:
– Nej, det tycker jag inte. Men de är inte riktigt i resultatlistan där de vill och borde vara, avslutar han.

Alla svenska resultat på VM i Santander den 12 – 21 september 2014: 

470 herr, 74 deltagare, nationsplats till OS 2016 klar:
15. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS
29. Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS 

49er (herr), 80 deltagare:
32. Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS
33. Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS
48. Carl P Sylvan/Hannes Westberg, GKSS
65. Gustav Pettersson/Marcus Anjemark, KSSS 

49erFX (dam), 55 deltagare, nationsplats till OS 2016 klar:
9. Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS
26. Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS 

Finnjolle (herr), 78 deltagare, nationsplats till OS 2016 klar:
10. Max Salminen, GKSS
21. Björn Allanson, GKSS 

Laser (herr), 147 deltagare, nationsplats till OS 2016 klar:
13. Jesper Stålheim, KSSS
27. Emil Cedergårdh, GKSS
74. Anders Karlsson, GKSS
127. Albin Gipperth, GKSS 

Laser Radial (dam), 120 deltagare, nationsplats till OS 2016 klar:
2. Josefin Olsson, KSSS
74. Lovisa Karlsson, GKSS
91. Julia Carlsson, GKSS 

Nacra 17 (mix), 68 deltagare:
37. Ida Svensson/Rasmus Rosengren, KSSS 

RS:X dam, 62 deltagare:
53. Fanny Baumann, KSSS

RS:X herr, 98 deltagare:
36. Adam Holm, KSSS
96. Johan Ekstedt, KSSS

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

________________________

2014-09-21


Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, tog sig vidare till söndagens medaljfinal i 49er FX i VM i Santander, efter två segrar och en fjärdeplats under lördagen. Foto: Walter Cooper/US Sailing.

Två svenska besättningar till medaljfinal

Efter storstilad segling under lördagen tog sig Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, vidare till söndagens medaljfinal i 49er FX i VM i Santander. Finnjolleseglaren Max Salminen, GKSS, seglar också medaljfinal i morgon. Dessutom är nationsplatserna till OS i Rio de Janeiro 2016 nu säkrade även i 49er FX och Finnjolle. Tidigare under VM har Sverige tagit nationsplatser i Laser, Laser Radial och 470 herr.

När de tre sista delseglingarna i Guldgruppen i 49er FX avgjordes under lördagen på vattnen utanför Santander, svarade Lisa Ericson/Hanna Klinga för en fenomenal insats. Efter två segrar och en fjärdeplats gick de från 21:a till tionde plats i resultatlistan, och tog sig precis vidare till söndagens medaljfinal:
– Superskönt. Vi var väldigt missnöjda med gårdagen och ville visa att vi har mer att ge, säger Lisa, och berättar att dagens seglingar gick i lätt men stabil sjöbris omkring 3 – 4 m/s.
– Vi seglade väldigt snabbt och kunde därför koncentrera oss mer på taktiken, förklarar Lisa vidare.

För Max Salminen blev hela lördagen en enda lång väntan på tillräckligt mycket vind för att kunna köra de sista delseglingarna i Finnjollarnas Guldgrupp, men till slut tvingades arrangörerna ge upp. Max, som tog OS-guld i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf i Weymouth 2012, ligger därmed kvar på sin tionde plats, och får segla medaljfinal i morgon söndag.

Inte heller i Silvergruppen i 49er blev det några delseglingar under lördagen, medan Bronsgruppen hann med en segling. I den slutade Gustav Pettersson/Marcus Anjemark, KSSS, på 17:e plats, och landar därmed på plats 65 sammanlagt. För övriga svenska besättningar i 49er står sig fredagens resultat som slutresultat i VM:
32 Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS.
33 Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS.
48 Carl P Sylvan/Hannes Westberg, GKSS.

Även Nacra 17 blev utan delseglingar under lördagen, varför Ida Svensson/Rasmus Rosengren, KSSS, slutar på plats 37 i VM i Santander.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Tävlingsschema:
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

____________________________

2014-09-19

Nationsplatsen till OS klar i 470 herr

Ännu en nationsplats till Sverige är klar i 470 herr. Och för Max Salminen, GKSS, lever hoppet om medaljfinal i Finnjolle på söndag.

Med fredagens VM-delseglingar i Santander avklarade, återstår nu endast två delseglingar i Finnjolle på lördagen, innan platserna till söndagens medaljfinal fördelas. På tionde plats efter fredagen har Max Salminen fortfarande ett bra läge att ta sig vidare till medaljfinal, men då får han inte ha sådana bottennapp som i fredagens första delsegling, där han slutade på 23:e plats. I dagens andra segling blev han elva.

470-herrarna Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS, som slutade på 15:e plats i VM i Santander, missade därmed medaljfinalen, men kunde trösta sig med en svensk nationsplats till OS i Rio de Janeiro. Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS, slutade på en 29:e plats.

I 49er FX kördes fyra delseglingar idag, och Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, ligger efter dessa kvar på en 21:a plats totalt. Nationsplatsen till OS är inom räckhåll, men då krävs en uppryckning i lördagens delseglingar. I Silvergruppen i 49er FX vann Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS, tre delseglingar, och kom tia i den fjärde. De ligger 26:a sammanlagt inför lördagen.

Ida Svensson/Rasmus Rosengren, KSSS, hade placeringarna 2, 3, 19 och 3 i fredagens seglingar i Silvergruppen i Nacra 17, och ligger på plats 37 totalt.

I 49er seglar tre svenska besättningar vidare i Silvergruppen, där de efter fredagen ligger på följande placeringar:
32 Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS.
33 Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS.
48 Carl P Sylvan/Hannes Westberg, GKSS.
Gustav Pettersson/Marcus Anjemark, KSSS, seglar i Bronsgruppen i 49er, och ligger på plats 65 bland de 80 deltagarna.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Tävlingsschema:
14-20 september, 470 herr and 470 dam
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

__________________________________

2014-09-18

VM-silver - och många deltävlingar idag

I efterdyningarna av Josefin Olssons VM-silver i Laser Radial, kämpade resten av SWE Sailing Team under torsdagen vidare med sina respektive delseglingar i Santander.

Båda de svenska besättningarna i 470 herr tog sig vidare till Guldgruppen, och hade sedan likadana placeringar i torsdagens två delseglingar i Guldgruppen. Hur går det ihop? Jo, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS, öppnade med en tolfteplats och sedan en 33:a, medan Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS, placerade sig med samma siffror fast i omvänd ordning.

Anton/Fredrik ligger nu på nionde plats, 18 poäng före Carl-Fredrik/Marcus på plats 14. De tio främsta 470-herrarna kör sitt medaljrace på lördag, men innan dess ska förhoppningsvis ytterligare fyra delseglingar i Guldgruppen genomföras.

I Finnjolle gick klubbkamraterna Max Salminen och Björn Allansson från GKSS vidare till Guldgruppen, där Max nu ligger på 15:e plats och Björn på 26:e. De har också fyra delseglingar i Guldgruppen kvar, innan de tio högst placerade ska köra medaljrace på söndag.

Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS, ligger på 21:a plats efter öppningsserien i 49er FX och kvalificerar sig därmed till att segla vidare i Guldgruppen. För Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS, betyder plats 26 att de istället får fortsätta mästerskapet i Silvergruppen.

Brädklassen RS:X seglar medaljrace i morgon fredag, utan svenskar. Adam Holm, KSSS, seglade i Guldgruppen för herrar och slutade på plats 36 bland de 98 deltagarna. På damsidan blev det en 52:a plats för Fanny Baumann, KSSS, i det 62 brädor starka fältet.

VM-debutanterna i Nacra 17, Ida Svensson/Rasmus Rosengren, KSSS, missade en plats i Guldgruppen med en ynka poäng, när de slutade 35:a bland de 68 deltagarna i öppningsserien.

Inte heller i 49er finns någon svensk representant i Guldgruppen, då ingen av de fyra besättningarna lyckades kvalificera sig. Högst placerade i Silvergruppen är nu Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS, som ligger på 32:a plats.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Tävlingsschema:
12-18 september, Laser och Laser Radial
13-19 september, RS:X herr ochd RS:X dam
14-20 september, 470 herr and 470 dam
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

___________________________

2014-09-18


Josefin Olsson, KSSS, tog idag torsdag VM-silver i Laser Radial i Santander. Foto: Richard Langdon/Ocean Images.

VM-silver till Josefin Olsson

Laser Radial-seglaren Josefin Olsson, KSSS, tog på torsdagseftermiddagen silver i VM i spanska Santander. Genom en sjätteplats i medaljracet säkrade hon Sveriges första medalj i detta VM: – Det känns hur bra som helst. Så gott att äntligen ta en VM-medalj, strålar Josefin.

VM i Santander har gett seglarna nästan hela spektret av förhållanden. Dagens medaljfinal i Laser Radial seglades för publikens skull på en bana nära land, som erbjöd seglarna rejäla vindstyrkor med en hel del vindvridningar och en besvärligt krabb sjö:
– Jag hängde så mycket jag orkade och försökte samtidigt vara med när vinden vred, förklarar Josefin Olsson, som gjorde en helt godkänd start mitt i fältet.
Vid den första rundningen hade Josefins främsta silverkonkurrent, belgiskan Evi Van Acker, ryckt åt sig ett litet försprång. På den andra kryssen lyckades Josefin sedan hitta ett fördelaktigt högervrid och kunde gå före belgiskan. När Josefin sedan kunde hålla det läget ända in i mål, slutade hon sexa i medaljracet och klarade hem VM-silvret, sju poäng före Evi Van Acker. Holländskan Marit Bouwmeester tog guld:
– Det var ett mycket spännande race. Jag blir fem år äldre varje gång jag måste följa såna här seglingar, skrattar Thomas Rahm, Josefin Olssons coach.

Med sitt VM-silver visar Josefin Olsson än en gång att hon har kapacitet att blanda sig i internationella medaljstrider, och det bådar gott inför OS i Rio de Janeiro 2016. Josefin Olsson fortsätter nu förberedelserna på de brasilianska OS-vattnen, men ska först hinna med SM på Marstrand och höstens OS-klassregatta på hemmaklubben KSSS i Saltsjöbaden:
– Det ska bli kul att segla några tävlingar hemma i Sverige också, tycker hon.

Josefin Olsson är 25 år och har ingått i SWE Sailing Team, det svenska landslaget i segling, sedan 2008. Vid årets EM slutade hon fyra och på VM i Kina 2013 blev Josefin sexa. I OS i Weymouth 2012 slutade Josefin Olsson på 18:e plats.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Tävlingsschema:
12-18 september, Laser och Laser Radial
13-19 september, RS:X herr ochd RS:X dam
14-20 september, 470 herr and 470 dam
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

______________________

2014-09-17


Laser Radial-seglaren Josefin Olsson, KSSS, ligger på tredje plats med guldläge i OS-klassernas VM i Santander, där medaljfinalen seglas i morgon torsdag. Foto: Jesus Renedo (arkivbild)

Guldchans för Josefin Olsson i VM

Och två nationsplatser till OS är dessutom säkrade. Inför fredagens medaljfinal i Laser Radial i OS-klassernas VM, ligger Josefin Olsson, KSSS, på tredje plats och med guldet inom räckhåll: – Nu ska jag så högt upp som det bara går på pallen, hälsar Josefin beslutsamt från Santander.

Efter flera dagar med svaga vindar i OS-klassernas VM i Santander, blev arrangörerna under torsdagen mer än kompenserade. Hårda vindar satte effektivt stopp för flera av de planerade deltävlingarna, vilket bland annat drabbade Laser Radial. Endast en av de tre tänkta delseglingarna kunde köras i klassen, och Josefin Olsson slutade sjua i den:
– Det blåste riktigt mycket skiftande frånlandsvind, så det räckte inte att bara hänga utan det gällde att ha huvudet med sig också, konstaterar Josefin och avslöjar finaltaktiken.
– Det är hyfsat tight mellan de fyra främsta, och jag siktar på att hålla de andra bakom mig och göra få misstag. Jag var fyra på EM i år och vill inte bli det igen, markerar hon och fyller i att det inte spelar någon större roll för henne hur väder och vindar blir.

Tack vare Josefin Olssons framgång i Laser Radial har Sverige, oavsett morgondagens resultat, ändå tagit ännu en nationsplats till OS i Rio de Janeiro 2016. Den första nationsplatsen säkrade Laserseglaren Jesper Stålheim, KSSS, redan i början av VM-veckan. Därefter har resultaten dock inte varit lika lysande för Jesper, som avslutade sitt VM under torsdagen med en 27:e placering i delseglingen och 13:e plats totalt. Bara de tio första får segla medaljfinal i morgon, och där finns varken Jesper eller någon annan svensk med:
– Jag har inte seglat tillräckligt bra, utan varit osäker och för passiv, analyserar Jesper själv, medan coachen Fredrik Lassenius nickar instämmande.
– 13:e plats är inget katastrofresultat, men inte heller så bra som i fjol. Generellt har 2014 varit sämre för Jesper än förra året, säger Fredrik och påpekar att marginalerna är väldigt små på den här nivån.

470-herrarna Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS, ligger på tolfte plats i öppningsserien, med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS, fem poäng efter på 18:e plats. Åtminstone inledningsvis ser det ljust ut för en nationsplats till Sverige vid OS i Rio även i denna klass.

I Finnjolle skuggas Björn Allanson, GKSS, av Max Salminen, GKSS, i resultatlistan så här långt. Efter tre tuffa delseglingar under torsdagen ligger de 22:a och 23:a i öppningsserien.

Bästa svenska besättning i 49er FX är Lisa Ericsson/Hanna Klinga, GKSS, medan Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS, ligger på 32:a plats i 49er.

Adam Holm, KSSS, seglade två race i RS:X idag, och avancerade till 37:e plats totalt.

Nacra 17 fick inga seglingar under torsdagen, vilket innebär att Ida Svensson/Rasmus Rosengren, KSSS, ligger kvar på 22:a plats efter två genomförda delseglingar.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Tävlingsschema:
12-18 september, Laser och Laser Radial
13-19 september, RS:X herr ochd RS:X dam
14-20 september, 470 herr and 470 dam
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

___________________________________

2014-09-16

49er-besättningen Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS, har just nu en 22 placering. Foto: ISAF

Blandade svenska resultat på VM i Spanien

Seglingen går på halvfart i Santanders svaga vindar, och av tisdagens planerade 40 race kunde bara drygt hälften genomföras. Josefin Olsson, KSSS, ligger nu på en tredje placering i Laser Radial: – En 13:e plats i dagens enda segling är inget toppenresultat direkt, men ändå hyfsat, tycker Josefin, och erkänner att hon var lite för seg iväg i starten.

Det blev en lång dag i prövande vindförhållanden för Josefin och de andra seglarna på vattnen utanför Santander. I Laser Radial startades även ett andra race, som fick avbrytas när vinden dog ut helt:
– Gradientvinden och sjöbrisen kämpade emot varandra, förklarar Josefin.

I flera av de övriga klasserna haltar resultatlistorna, då endast den ena av startgrupperna kunnat segla, och de flesta klasserna ligger fortfarande efter det planerade programmet. Det gäller exempelvis 470-herrarna, där de svenska besättningarna ändå fick till helt OK resultat i sin grupp idag; en sjätteplats för Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS, och en niondeplats för Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS, innebär att båda besättningarna hittills har alla placeringar topp-tio:
– Det är strålande, tycker förbundskaptenen Magnus Grävare, som inte är lika nöjd med Laserherrarnas insatser.
– Nej, de får faktiskt kamma till sig, tillrättavisar han och syftar på att Jesper Stålheim, KSSS, halkat ner till nionde plats, efter placeringarna 11 och 18 idag, samtidigt som Emil Cedergårdh hade en ojämn dag med placeringarna 30 och 4, som ger plats 24 i sammandraget.

I 49er, där Magnus själv är coach, bedömer han att de svenska herrbesättningarna har mycket mer att ge, och det gäller i viss mån även de svenska damerna i 49er FX.

Finnjolleseglarna Björn Allanson och Max Salminen, båda GKSS, får däremot godkänt av förbundskaptenen efter placeringarna 8 respektive 10 i den enda genomförda delseglingen:
– Två topp-tio-placeringar är fullt acceptabelt, kommenterar Magnus.

I herrarnas brädklass RS:X tog Adam Holm, KSSS, en 15:e plats i dagens segling och avancerade därmed vidare från öppningsserien till Guldgruppen.

I flerskrovsklassen Nacra 17 ligger VM-debutanterna Ida Svensson/Rasmus Bergström, KSSS, på plats 22 i sin grupp efter en 28 och en 16 i dagens delseglingar i öppningsserien.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Tävlingsschema:
12-18 september, Laser och Laser Radial
13-19 september, RS:X herr ochd RS:X dam
14-20 september, 470 herr and 470 dam
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

_______________________________

2014-09-15


Fanny Baumann, KSSS, just nu på en 38 placering i RS:X får vänta ytterligare en dag. Foto: Vincenzo Baglione

Frustrerande måndag på VM i Santander

Väntan, väntan och åter väntan. Två race i 49er var allt som kunde genomföras i VM i Santander under måndagen. Efter dessa ligger Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS, på elfte plats i gruppen.

måndagens 35 planerade VM-delseglingar i tio klasser och på sju banområden, lyckades de nu hårt tidspressade spanska arrangörerna bara genomföra två delseglingar. Inte ens världens bästa seglare kan utöva sin idrott när den knappt märkbara vinden växlar mellan alla olika riktningar, och det samtidigt är ganska strömt på tävlingsområdet:
– Idag har det varit mycket väntan. Det blev två race i den ena 49er-gruppen, det var allt, suckar Svenska Seglarförbundets förbundskapten Magnus Grävare, som även rycker in som coach i 49er under VM.

Med placeringarna 13 och 18 i de två racen i 49er ligger Victor Bergström/Victor Västernäs nu bäst till av svenskarna, på elfte plats i gruppen. Gustav Pettersson/Marcus Anjemark, KSSS, ligger på 40:e och sista plats, efter att ha diskats för tjuvstart i det första racet och sedan slutat 36:a i det andra.

I ett försök att komma ikapp i tidsprogrammet tidigareläggs tisdagens första seglingar till 11.00, och under dagen är det sedan planerat att alla klasser utom damernas RS:X ska försöka få till seglingar.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Tävlingsschema:
12-18 september, Laser och Laser Radial
13-19 september, RS:X herr ochd RS:X dam
14-20 september, 470 herr and 470 dam
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

_______________________________

2014-09-14


Laser Radialseglaren Josefin Olsson, KSSS, på en andra placering just nu i VM i Santander. Foto: Olsson Sailing.

Josefin Olsson upp som tvåa i Laser Radial

Med en andraplats i dagens enda race i Laser Radialklassens Guldgrupp, avancerar Josefin Olsson, KSSS, till andraplatsen totalt i VM i Santander. – Det känns jättebra och kul att vara med i toppen, säger Josefin Olsson.

Josefin ligger sex poäng efter ledande kinesiskan Dongshuang Zhang, och med inte mindre än tre konkurrenter inom två poäng bakom sig:
– Det känns jättebra och kul att vara med i toppen, säger Josefin, som var uppe och högg redan från start.
– Jag kom iväg fint, hittade ett bra spår och låg tvåa vid den första kryssrundningen. Sedan var vi en trio som drog ifrån resten av fältet, berättar hon.

Den enda delseglingen i Laser Radial gick i väldigt svaga vindar som vred mycket, och det var en tuff uppgift för tävlingsledningen att få till en bra bana. Efter en lång väntan i svag vind och åska blåstes söndagens andra delsegling av, och seglarna fick bege sig tillbaka till land.

För Jesper Stålheim, KSSS, och Emil Cedergårdh, GKSS, i Laserklassens Guldgrupp, var söndagen i Santander inte lika lyckad. Med placeringen 30 backar Jesper till sjundeplatsen totalt, medan Emils två poäng sämre resultat medför ett ras till 34:e plats i sammandraget.

Adam Holm, KSSS, slutade på 20:e plats i dagens enda race i herrarnas RS:X, och ligger nu på 49:e plats bland de 98 deltagarna, vilket är precis på Guldgruppsplats när en delsegling återstår innan fördelningen avgörs. Fanny Baumann, KSSS, slutade på 37:e plats bland de 62 deltagarna i öppningsserien i damernas RS:X, vilket innebär att hon är borta från medaljchanser men får segla vidare i Silvergruppen.

Under söndagen gjorde 470-herrarna entré på VM-banorna, och Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS, tog en femteplats i den enda genomförda delseglingen. För Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS, blev det en åttondeplats.

I morgon måndag seglar 49er, 49er FX och Finnjolle sina första VM-race i Santander, samtidigt som Laser, Laser Radial och RS:X herr ska försöka köra ikapp i programmet.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

 

Tävlingsschema:
12-18 september, Laser och Laser Radial
13-19 september, RS:X herr ochd RS:X dam
14-20 september, 470 herr and 470 dam
15-21 september, 49er, 49erFX, Finnjolle och Nacra 17

_______________________________

2014-09-13

Seglare har säkrat första svenska nationsplatsen till OS 2016

Laserseglaren Jesper Stålheim, KSSS, har säkrat Sveriges första nationsplats till OS i Rio, efter bara två dagars VM-seglingar i spanska Santander, och han ligger nu femma i Laserklassens öppningsserie i VM. – En lättnad. Och det visar verkligen att vi är på gång, kommenterar Svenska Seglarförbundets förbundskapten Magnus Grävare, som hoppas att ytterligare några nationsplatser blir klara under veckan som kommer.

Redan efter den andra dagens VM-seglingar i spanska Santander är det klart att Sverige säkrat sin första nationsplats till OS i Rio de Janeiro 2016, genom Laserseglaren Jesper Stålheim. Även hans sparringpartner Emil Cedergårdh, GKSS, har lyckats göra en fin öppningsserie i VM. Båda seglar nu vidare i VM:s Guldgrupp, där de 49 seglarna representerar 24 nationer. 23 nationsplatser till OS ska fördelas i gruppen, och eftersom direktkvalade Brasilien ingår, står det redan nu klart att alla övriga 23 nationer är OS-klara i Laserklassen. Det är också den första svenska kvotplatsen överhuvudtaget till OS i Rio:
– Vi förväntade oss att säkra nationsplatsen i Laserklassen här i Santander, men trodde inte att det skulle ske så här tidigt. Laserkillarna visar vägen, säger Magnus Grävare.

Under lördagen avslutade de 147 Laserseglarna i VM i Santander sin öppningsserie om fyra delseglingar med ytterligare två race i de tre startfälten. De spanska vattnen bjöd inledningsvis på sol och något mer vind än på fredagen, ungefär 5 – 6 m/s, men vinden mojnade sedan när en molnkant drog in, och det blev lite väntan på att komma igång med dagens andra race.
Jesper Stålheim tog två femteplatser under lördagen och slutade femma även totalt i öppningsserien, med placeringarna 12, 4, 5, 5. Med till Guldgruppen, som i ytterligare sex delseglingar ska slåss om de tio platserna i torsdagens medaljfinal, följde alltså Emil Cedergårdh. Med placeringarna 24, 19, 7, 5 slutade Emil på 28:e plats i öppningsserien.

Josefin Olsson, KSSS, tog sig vidare till Guldgruppen i Laser Radial efter placeringarna 2, 16, 8 och 5, där de båda sista resultaten är från lördagen. Bland klassens 120 seglare slutade Josefin på sjunde plats i öppningsserien. I Laser Radialklassens Guldgrupp ingår så många nationer att det krävs fler seglingar innan nationsplatserna till OS kan fördelas, men Josefin har ett mycket gott läge.

Brädseglarna i RS:X-klassen påbörjade sina VM-seglingar under lördagen och Fanny Baumann, KSSS, ligger nu mitt i fältet på plats 31 bland de 62 seglarna i damklassen.
Adam Holm, KSSS, ligger på plats 38 bland de 97 deltagarna i herrklassen.

VM fortsätter under söndagen, då även 470-herrarna påbörjar sina VM-seglingar.

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till alla VM-resultat, klicka här
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

_______________________________

2014-09-12

Svaga vindar startade VM i Santander

Laser och Laser Radial inledde under fredagen VM-seglingarna, som kunde köras i en svag sjöbris och lite gammal dyning, först sedan den tjocka förmiddagsdimman lättat från vattnen utanför spanska Santander.

I Laser Radial lyckades Josefin Olsson, KSSS, pricka in en andraplats i det första racet, medan det bara blev en 16:e placering i det andra. 120 seglare i Laser Radial är uppdelade i två lika stora kvalgrupper, och även här gäller det att befinna sig på rätt sida om strecket när det efter morgondagen blir ny gruppindelning. Med sin niondeplats totalt har Josefin ett mycket bra läge för det.

Bland de 147 Laserseglarna från 76 nationer svarade Jesper Stålheim, KSSS, för den främsta svenska insatsen så här långt. Efter en tolfteplats i första racet slutade han fyra i det andra, och ligger på 14:e plats när de tre kvalgruppernas resultat slagits ihop. Ytterligare två seglingar i kvalgrupperna genomförs under lördagen, innan startfältet delas upp på nytt i Guld- Silver- och Bronsfält. Då gäller det att vara med i guldgänget, för det är bara de seglarna som har chans att nå medaljfinal.

Alla svenska resultat:

Laser
Jesper Stålheim, KSSS, 12, 4 = 14 totalt
Anders Karlsson, GKSS, 20, 22 = 64
Emil Cedergårdh, GKSS, 24, 19 = 67
Albin Gipperth, GKSS, 44, 40 = 131

Laser Radial
Josefin Olsson, KSSS, 2, 16 = 9
Lovisa Karlsson, GKSS, 30, 32 = 59
Julia Carlsson, GKSS, 45, 61 (DNF) = 112

Under lördagen påbörjas VM även för RS:X.

_________________________________________

2014-09-10

Nu ska OS-platserna säkras på VM

Seglings-VM i Santander drar igång på fredag - det är nu OS-platserna ska säkras.  Detta samlade VM för alla OS-klasserna, i Santander på den spanska Atlantkusten, hålls vart fjärde år. Från Sverige deltar 30 seglare i nio av de tio OS-klasserna, varav merparten ingår i SWE Sailing Team, det svenska landslaget i segling.

VM i Santander seglas den 12 – 21 september med alla världens främsta på de utmanande vattnen i sydligaste delen av Biscayabukten. Tävlingen lockar den kommande veckan inte mindre än 1 400 seglare i 960 besättningar från 95 länder. Att placera sig i topp på det här världsmästerskapet innebär inte bara medalj och ära i sig, utan betyder också att Sveriges väg till OS stakas ut. Eftersom VM-seglingarna även utgör nationskval för OS, kommer omkring hälften av nationsplatserna till OS i Rio de Janeiro 2016 att fördelas här:
– VM är seglingens viktigaste tävling sedan OS i Weymouth 2012. Jag förväntar mig att vi löser Sveriges platser i åtminstone fyra av klasserna redan nu, säger förbundskaptenen Magnus Grävare och nämner Laser, Laser Radial, 49er, 49er FX, Finnjolle och 470 herr som exempel.
– Sedan är det ju bra att redan nu visa Sveriges Olympiska Kommitté att vi har kapacitet att nå topp-åtta på ett OS, påpekar Magnus, och tillägger att det finns fler chanser att kvalificera landet även 2015 och 2016.
– Men det är såklart skönt att ha det avklarat så tidigt som möjligt. Då kan vi istället sikta på att uppnå vårt långsiktiga mål om flera medaljer på OS 2016, poängterar han, och får medhåll av Peter Reinebo, sportchef på Sveriges Olympiska Kommitté:
– Jag ser gärna att så många klasser som möjligt går vidare, så att vi kan satsa på utveckling istället för att kvala. Att förbereda sig ordentligt inför OS är ju bättre än att behöva jaga OS-platser, konstaterar han.

Hela den svenska truppen är redan på plats och förbereder sig i Santander, där de har tillbringat en hel del tid under det senaste året. Ett tjugotal dagars segling sammanlagt under tre perioder på de spanska vattnen, har det exempelvis blivit för Laserseglaren Jesper Stålheim, KSSS. Jesper slutade femma i sitt senaste VM i Oman i fjol, hans hittills bästa VM-insats:
– Jag känner mig bättre och bättre och har nu som mål att göra mitt bästa VM någonsin, säger Jesper, och berättar att han gillar de utmanande förhållandena på VM-vattnen:
– Det är ofta ganska stora vågor eller dyningar, och inte alltid från samma riktning som vinden. Det gör att många som brukar vara snabba har tekniska svårigheter eller problem med balansen, men jag är inte en av dem. Jag gillar sådana förhållanden, och tycker det är kul.

Stockholmaren Ida Svensson tillhör med sina 17 år inte de seglare som har störst erfarenhet i den svenska VM-truppen, men i team med snart 19-årige Rasmus Rosengren har hon haft stora internationella framgångar i 29er. Efter fjolårets silver på Ungdoms-VM i den klassen, växlade de till OS-katamaranen Nacra 17:
– Vi kom tidigt hit till Santander och det känns väldigt bra. Vi har ju bara seglat Nacra 17 i ett år och är här för att lära oss så mycket som möjligt, säger Ida Svensson, som menar att skillnaderna mellan 29er och Nacra 17 är stora framförallt när det gäller balanstänket.
– Å andra sidan är ju mycket likadant också, med gennaker och snabb segling som ger fartvind att ta hänsyn till, säger hon, och lägger till att ett bra resultat också skulle vara välkommet.
– Givetvis ska vi göra vårt bästa, men vi känner faktiskt ingen press, konstaterar Ida.

Efter VM tar Magnus Grävare ut ett nytt svenskt landslag i segling, vilket gör det viktigt för alla de svenska VM-seglarna även ur den aspekten att göra sitt yttersta i Santander de kommande dagarna:
– Det ska bli intressant att följa både hur de som är nya, och hur de som är mer etablerade, får ihop det på den viktigaste tävlingen för året, tycker Peter Reinebo.

Svenska seglare på VM i Santander den 12 – 21 september 2014:

Laser (herr), tävlar 12 – 18 september, 10 race + medaljrace
Emil Cedergårdh, GKSS
Jesper Stålheim, KSSS
Albin Gipperth, GKSS
Anders Karlsson, GKSS

Laser Radial (dam), tävlar 12 – 18 september, 10 race + medaljrace
Josefin Olsson, KSSS
Julia Carlsson, GKSS
Lovisa Karlsson, GKSS

RS:X (dam), tävlar 13 – 19 september, 12 race + medaljrace
Fanny Baumann, KSSS

RS:X (herr), tävlar 13 – 19 september, 12 race + medaljrace
Johan Ekstedt, KSSS
Adam Holm, KSSS

470 (herr), tävlar 14 – 20 september, 10 race + medaljrace
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS
Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS

49er (herr), tävlar 15 – 21 september, 12 race + medaljrace
Victor Bergström/Victor Västernäs, GKSS
Fritiof Hedström/Niclas Düring, GKSS
Carl P Sylvan/Hannes Westberg, GKSS
Gustav Pettersson/Marcus Anjemark, KSSS

49erFX (dam), tävlar 15 – 21 september, 12 race + medaljrace
Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS
Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

Finnjolle (herr), tävlar 15 – 21 september, 10 race + medaljrace
Björn Allanson, GKSS
Max Salminen, GKSS

Nacra 17 (mix), tävlar 15 – 21 september, 12 race + medaljrace
Ida Svensson/Rasmus Rosengren, KSSS

Mer information:
Länk till hemsidan för VM, klicka här.
Länk till SWE Sailing Team, klicka här

Se nya filmen om SWE Sailing Team

Skribent: Joakim Hermansson

 2016_Summer_Olympics_logo.svg_

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info