Hoppa till sidans innehåll

Publiken allt viktigare för olympiska seglarna

07 JUN 2015 07:18
I nästa vecka körs världscupen i Weymouth i Storbritannien för olympiska klasserna. På Internationella Olympiska Kommitténs, IOK:s rapport från OS i London är bilden ganska tydlig vad seglingen måste förbättra. Sändningsrättigheterna är det som finan
  • Skapad: 07 JUN 2015 07:18

I maj hade Internationella Seglarförbundet, ISAF mellanårsmöte i Amsterdam. På agendan i Events Committe fanns IOK:s rapport från OS 2012 och hur framtidens OS skall se ut. Många framsteg har gjorts sedan 2008 års OS rapport. Bland har man börjat gå mot målet att sprida seglingen i världen genom kontinentala OS-platser samt skapat en världsomfattande tävlingsserie i form av en världscup.

Men på området att skapa intresse från TV publik är man fortfarande sämst i klassen. Med tanke på att OS-klasserna är låsta till och med 2020 är det inte klasserna som ligger i fokus utan på sättet man seglar, själva formatet. Formatet måste utvecklas och det i en snabbare takt än vad man gjort hittills. Det som för seglingen uppfattas som radikala förändringar diskuterades såsom t.ex. direkt avgörande kvarts-, semi och finalrace.


Ett av de större framstegen sedan 2008 är att man har betalande publik och har därmed lämnat sistaplatsen i den kategorin.


En kategori som leds av fotbollen i överlägsen stil. Bilden är från OS seglingarna 2012.

Det är viktigt att Sverige är med och testar nya format av segling. Både för att vara med att utveckla idrotten men också för att seglarna skall få träna på att segla medaljfinal som ställer andra krav på seglarna.


GKSS körde medaljrace strax utanför piren i Långedrag. Foto: Anna Bergkvist

Spännande dueller mellan sveriges bästa seglare gick att följa direkt från piren. Foto: Anna Bergkvist


Det skrivs en hel del om segling och där ligger man högt. Men det skrivna ordet genererar bara en bråkdel av intäkterna jämfört med TV rättigheterna.


Andelen män och kvinnor som deltar på OS börjar närma sig målbilden 50%.

Världscupformatet är utvecklat till säsongen 2015. Hör förbundskapten Magnus Grävare bli intervjuad av radiosportens Per Kahl om det nya Världscupformatet här>>

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info