Hoppa till sidans innehåll

Elitidrottskonferens med utvecklingsfokus

30 MAJ 2015 07:05
Att forskning och utveckling är viktigt för att nå framgång i elitidrott blev tydligt under Riksidrottsförbundets Elitidrottskonferens i 12-13 maj. Seglingen fick en stor plats i föreläsningar och exempel då den tillsammans med ridsport och simning ä
  • Skapad: 30 MAJ 2015 07:05

Hur kan Svensk idrott bli bättre med ny teknologi? var en av huvudfrågorna som ställdes på RF:s Elitidrottskonferens där bland annat ledare inom elitverksamhet, utveckling och forskning var inbjudna.

En av föreläsarna, Steve Haake, från Sheffield Hallam University, ansvarar för Centre for Sports Engineering Research och han drev tillsammans med sina 36 forskare totalt 30 projekt för UK sports som bidrog till 24 medaljer i OS London. Steve, som också beskrev idrottens utveckling historiskt menade att idag har alla idrotter utom sprint en vikande utveckling då vi har redan kommit väldigt långt med både materialutveckling och prestationsutveckling. Han menade att i framtiden så kommer det att bli mer avgörande att förstå talangutveckling, att utveckla coachningen till att bli mer vetenskaplig och även att med hjälp av data öka kunskapen vad som händer på planen eller arenan.

Steeve Haake poänterade också att det är avgörande att se till den idrottsliga vardagen och vikten av att hellre fokusera på enkel teknologi som är tillräckligt bra men som är enkelt och funktionell att ha med sig i träning och tävling.


Steve Haake trodde bland annat också på att nya idrotter kommer att utvecklas genom nya typer av kombinationer. Kan vi komma att se seglingsrugby eller seglingshoppning med de nya foilande jollarna i framtiden? 

Seglingsforskning på Chalmers
Christian Finnsgård ansvarar för området Sport och teknologi på Chalmers där det drivs flera seglingsrelaterade projekt.
- Vi har ett av världens bästa laboratorier för att testa hydrodynamik, dvs. hur skrov beter sig i vatten och vi har flera olika forskningsprojekt som pågår, berättar Christian Finnsgård. Vi tittar exempelvis på hur man ska segla en Laser på mest effektiva sätt genom variera kroppens placering i båten men även hur kroppsrörelse påverkar farten på båten.

På konferensen föreläste också Swe Sailing Teams metrolog Allessandro Pezzoli. Han redogjorde för det utvecklingsprojekt inom metrologiområdet som drivs mot OS i Rio och som är ett exempel på de insatser som görs för att utveckla svensk elitssegling.
Elitidrottskonferens 2015 SSF deltagare 
Seglarförbundet representerades av Emelie Lindström, Marit Söderström Nord, Karin Almquist och Björn Johansson på konferensen. 

Riksidrottsuniversitet i Göteborg i höst
Chalmers Tekniska Högskola är redan idag populär bland många av elitseglarna som vill läsa vidare på högskola och från och med augusti blir Chalmers tillsammans med Göteborgs Universitet ett av Sveriges tre Riksidrottsuniversitet eller RIU. På konferense presenterades RIU och de ska erbjuda elitidrottare som vill kombinera sin idrottskarriär med studier en flexibel studiegång men högskolorna ska även bedriva idrottsrelaterad forskning och erbjuda utvecklingsprogram för tränare och coacher.

Under konferensen 'Elitidrott 2015 hölls en mängd intressanta föreläsningar och här hittar du information om konferensen.
Här kan du läsa mer om Chalmers satsning Sports & Technology.

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info