Hoppa till sidans innehåll

Bra svensk start på VM i Oman

16 NOV 2021 17:43
På tisdagen inleddes VM i 49erFX, 49er och Nacra 17 med tre svenska besättningar bland de 148 båtarna från 29 länder som finns på startlinjen. Två nya svenska konstellationer och en “gammal” fick alla en bra start i de lätta, varma, vindarna i Oman.
  • Uppdaterad: 16 NOV 2021 17:44

I Nacra 17 seglar Emil Järudd och Hanna Johnsson tillsammans för första gången i ett stort mästerskap. Deras inledande serie på 7-14-4 är därmed ett mycket bra resultat som placerar dem på nionde plats efter de tre första racen.

Men de ligger efter kompisarna Ida Svensson och Marcus Dackhammar, som seglat tillsammans något år, som är åtta i totalen, endast en poäng före Emil och Hanna. Ida och Marcus var 12-3-9 i de tre racen.

Även för Klara Wester och Malin Tengström är det första gången tillsammans i ett mästerskap och efter tre 14:e platser är de på 16:e plats i totalen i 49erFX.

- VM i Oman är intressant från flera olika aspekter. Dels är det ju ett av de första mästerskapen efter OS, dels har vi tre relativt nya besättningar på plats – besättningar som säkert är förväntansfulla över att se var de står i konkurrensen, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Ida och Marcus hade en liten förhoppning om att ta en plats till OS i Tokyo. Men den lilla chansen försvann när de fick utgå på sista OS-kvalregattan på Lanzarote i mars efter att Ida fått en mindre hjärnskakning. Sedan dess har de fått träna en hel del ensamma över sommaren.

För OS-seglaren Emil så är VM ett försök med en ny teamkompis, Hanna Johnsson. De är framför allt på VM för att testa hur det är att tävla på denna höga nivå. Nacra fältet är litet, men håller hög kvalitet då världsmästarna från både 2019 och 2020 deltar och dessutom två av OS-medaljörerna från i somras.

- Jag tror att bägge våra Nacra-besättningar kommer att få blodad tand och känna att de är motiverade att satsa mot Paris 2024, även om de inte kommer att vara med helt i toppen på den slutliga resultatlistan redan nu, säger Magnus och fortsätter:

- I 49erFX så har vi haft lite besättningsbyten och den nya konstellationen Klara Wester och Malin Tengström får en rivstart på sitt samarbete genom att göra debuten på ett världsmästerskap. De är mycket taggade men vi ska kanske inte ställa några stora krav på dem ännu, då de inte tävlat alls på länge och aldrig tillsammans. Det bästa som kan hända dem är att de kommer från Oman med känslan att de kan utmana de allra främsta till nästa sommar, när ringrosten släppt och de vant sig vid varandras sätt att agera på tävlingsbanan.  

 

Här följer man seglingarna: International 49er Class Association » 2021 World Championship eller här: 49er world championship - Oman Sail

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info