Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mats Olsson

Max på medaljjakt i Kiel

12 SEP 2020 19:12
Klassiska Kieler Woche med 1 800 seglare står inför finaldagen. Av Sveriges tre OS-klara seglare på plats är det Max Salminen, på fjärde plats i Finnjolle, som har störst medaljchans.
  • Uppdaterad: 12 SEP 2020 19:12

- Jag tror jag har börjat fatta galoppen nu äntligen. Så det är mer om att lyckas genomföra det också. Min förhoppning är att ta mig upp på pallen och det är nio poäng dit och tio till tvåan, säger Max.

Kiel har bjudit på svåra seglingsförhållanden. Därmed är det också de rutinerade seglarna som klarat sig bäst.

- Vi hade cirka 7–8 m/s i början och sedan ökade det successivt till 13–15 m/s under dagen. Det var frånlandsvind, även om vi låg på ett banområde ganska långt från land. Det är samma trend som tidigare i veckan med stora tryckskillnader, men idag med mindre molnpåverkan. Det har varit väldigt svårt att hitta ett system i skiften, berättar Max och fortsätter:

- Idag är jag mest nöjd med att jag lyckades komma in i rytmen ganska snart efter start. Det har varit ett stort problem tidigare i veckan.

Övriga OS-klara svenska seglare på plats är Josefin Olsson och Jesper Stålheim. Josefin är på 12:e plats i Laser Radial.

Jesper har blandat högt och lågt. I de nio racen som seglats i Laserklassen har Jesper två segrar, men också flera sämre resultat vilket placerar honom på 15:e plats. Och för en gång skull är Jesper inte bäste svensk i Laser i en internationell regatta. Emil Bengtson, som kom med i landslaget i vintras, ligger på platsen före Jesper.

- Mycket handlar om att komma iväg i starten och positionera sig på ett sätt så att man kan slå när första skiftet kommer. Jag lyckades väl sådär med det idag. Jag fick kämpa upp till kryssmärket, men sista racet var stabilare, säger Emil.

Emil Bengtson har kommit in som en fräck nykomling och efter nio race kan han vara stolt över en seger och en andraplats.

- Jag har gått som en raket på länsarna och känt mig stark på andra kryssarna. Jag tycker jag gör kloka beslut. Och jag märker att de andra gör fler missar på andra kryssen. Jag tror det beror på att de är trötta. Själv är jag rätt bra på att få i mig energi mellan racen, säger Emil och fortsätter:

- Till i morgon behöver jag vara mer aggressiv i starterna och mer uppvärmd inför racet. Kommer jag iväg bra så känns resten ganska enkelt. Jag känner mig lugn när jag tävlar och kämpar oavsett var jag ligger. Min förhoppning inför morgondagen är att ha samma inställning som jag haft och lita på min fart. Det skulle vara kul om det leder till en fortsatt klättring i resultatlistan.

 

För mer information: https://www.kieler-woche.de/en/

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info