Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Max jagar OS-guld nummer två

22 JUL 2020 09:17
Max Salminen är Sveriges enda OS-medaljör i segling som fortfarande är aktiv i en OS-klass. Men trots ett guld i London 2012 (med Fredrik Lööf i Starbåt) tappade han stödet från SOK och var tvungen att visa att han dög även i Finnjolle.
  • Uppdaterad: 22 JUL 2020 09:18

Nu tillhör han yppersta världseliten igen och målet är glasklart:

- Jag ska ta mitt andra OS-guld. Det är min målsättning och det jag tror på, säger Max.

När Corona-pandemin slog till var Max på träningsläger på Kanarieöarna och den snabba sortin från ön gjorde att hans båt blev kvar.

- Till midsommar fick vi äntligen hem båtarna så nu kan vi segla igen. Men för mig har det inte varit någon större nackdel. Jag har tränat mycket fys och det behövde jag för att ta mig igenom några småskador. Jag tror aldrig jag har varit i bättre form totalt sett, säger Max som inte blev överlycklig över att OS flyttades fram ett år.

- Jag vet inte om ett flyttat OS är en nackdel eller fördel för mig. Min första reaktion var nog att det kändes snopet. Jag gillar inte när planer ändras. Men nu känns det jätteinspirerande och jag hoppas jag har förvaltat den extra tiden bra. Jag tror det är viktigt att man inte ser det extra året för mer än vad det är. Det är lätt att tänka; ”Oj vad mycket tid jag har nu”. Men så är det inte. Ett år går fort.

Någonstans finns det också en liten oro om att OS inte blir av.

- Jag försöker att inte tänka så. Det är samma tankar som kan dyka upp när man går på land och väntar på vind. Min taktik är att alltid utgå från att det ska bli seglingar. Och blir det inga så får jag handskas med det då.

Max är en storväxt idrottsman på 197 cm och närmare 100 vältränade kilon. För honom är Finnjollen den perfekta båten. De andra båtarna på OS-programmet passar inte en stor och tung seglare, förutom kanske den nya offshore-klassen. Men efter Tokyo-OS är planen från World Sailing (Internationella seglarförbundet) att Finnjollen ska ersättas – efter 68 år som olympisk båt.

- Det är givetvis jättetråkigt. Men nu börjar många röster höjas att det bara är tre år mellan OS i Tokyo och i Paris. Det betyder att det bara är ett år mellan OS och första OS-uttagningen för den helt nya kölbåtsklassen mixed doublehanded offshore. Det är väldigt kort tid. Jag vet att Internationella Finnjolleförbundet inte gett upp tanken på att Finnjollen blir kvar över OS 2024. Och det har inte jag heller. Blir den kvar så kommer jag att satsa mot Paris, säger Max som kommer att vara 32 år i Tokyo nästa sommar.

- Jag utesluter inte heller en OS-satsning i någon ny klass. Samtidigt skulle jag vilja testa lite större båtar. Kanske Americas Cup eller Ocean Race. Jag kommer nog att hamna där någon gång. Matchracing är också spännande. Jag var med på Marstrand Match Cup nu i juli och kom trea efter den regerande världsmästaren Phil Robertson som vann och Kyle Langford, med rutin från flera Americas Cup, som var tvåa. Jag gillar verkligen Match Racing och det skulle vara kul att testa mer.

Max blev känd för den idrottsintresserade allmänheten när han vann Sveriges enda OS-guld i London 2012 tillsammans med Fredrik Lööf i Starbåt. Men det var sista spelen för Starbåten och direkt efter guldet gick Fredrik och Max skilda vägar. Max passade också på att byta klubb och började segla för GKSS.

- Det var aldrig på tal att jag och Fredrik skulle fortsätta segla tillsammans efter 2012. Jag seglade Finnjolle innan jag tackade ja till att gasta åt Fredrik. Och den största anledningen till att jag valde att segla med Fredrik var att jag trodde det skulle gynna mig som Finnjolleseglare. Efter London var jag lite orolig om två års frånvaro i Finnjollen skulle vara bra eller dåligt för mig. Idag är jag övertygad om att det gjorde mig till en bättre Finnjolleseglare.

Direkt efter OS-guldet följde en intensiv period där en del förändrades ganska mycket under en kort tid. Minst en gång i månaden fick Max flyga upp till Stockholm för att sitta i frack på middagar och mottagningar med Kungen, med regeringen, på Idrottsgalan och lite annat.

- Det ”lustiga” var att det kostade mig ganska mycket, då jag fick stå för mina resor själv. Och eftersom jag slutat segla med Fredrik så hade jag inte längre nått stöd från SOK. Under 2013 blev det därför extra viktigt att göra resultat i Finnjolle för att visa SOK att jag skulle få fortsatt ekonomiskt stöd.

Men för Max gick återkomsten bra. Redan under 2013 blev han sjua på EM. Vid OS i Rio blev det en sjätteplats och på VM 2017 blev det guld.

Närmast väntar nu EM i polska Gdynia i slutet av augusti och som det verkar kommer det att bli av. Men var Max står i förhållanden till sina internationella konkurrenter är givetvis svårt att säga.

- Jag vet inte riktigt var jag har dem. Vi har lite kontakt, men jag är övertygad om att det pågår ett spel på sociala medier. För många är det viktigt att visa att seglingen går bra och att de inte har det speciellt jobbigt just nu. Jag är helt säker på att det mörkas en hel del…

 

Bildtext: Max under världscupfinalen i Marseille i juni 2019 då han tog en bronsmedalj. Foto: Jesus Renedo

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info