Hoppa till sidans innehåll

Landslaget står starkt när seglingsvärlden öppnar upp

28 AUG 2020 10:31
SWE Sailing Team stod inför en spännande säsong i mars när Coronapandemin stängde idrottsvärlden och alla planer ändrades. Knappt ett halvår senare är kappseglingsvärden på väg att öppnas och förbundskapten Magnus Grävare och hans seglare är redo.
  • Uppdaterad: 28 AUG 2020 10:32

Har Sverige ett starkt kappseglingslandslag just nu?

- Ja, det har vi. Vi har många i eller nära världstoppen. I fyra klasser - Finnjolle, 470, Laser och Laser Radial  - har vi seglare som ligger mellan andra och femte plats i världen. Och i 49erFX är vi inte heller långt ifrån toppen. Det var länge sedan vi hade en så bred topp.

Hur skulle du beskriva läget i SWE Sailing Team just nu?

- Som alla andra i seglingsvärlden är vi väldigt sugna på att få börja tävla igen.

Har alla tränat bra under den här ”Coronatiden”. Det vill säga från mitten av mars?

- Alla har tränat bra och de har kunnat köra så mycket de velat. Några har kört extremt hårt och intensivt – andra lite mindre. Men det har tränats mycket.

Vad har varit jobbigast?

- Jobbigast var det nog med alla planer som ändrades totalt och att OS blev uppskjutet – precis när säsongen skulle börja. Alla tävlingar som vi sett fram emot försvann.

Det är ju ett ganska stort landslag med 21 aktiva. Är några på väg ut eller in?

- Ingen är på väg ut. Vi tog ju in tre nya besättningar i februari och de är såklart kvar. Och inga är på väg in eftersom vi inte har tävlat något det senaste halvåret. Ingen har haft någon möjlighet att slå sig in.

Har svenska seglare tjänat på den här tiden eftersom det svenska samhället varit mer öppet än många andra länder runt om i världen?

- Ja det har vi, generellt sett. Det var några veckor i mars när det var lite kallt här hemma. Men sedan dess har alla tränat bra och jag tror och hoppas att alla har lyft sig ett snäpp.

Vad har ni i landslaget lärt er under det senaste halvåret?

- Framför allt att ha tålamod. Men vi har mött det här med en positiv attityd. Vi såg det som en chans att träna och få mer tid att utvecklas och bli ännu bättre.

Vad händer den närmaste tiden?

- Nu blir det lite tävlingar för alla klasser – utom för 470 som inte har något inplanerat. Alla andra har EM i höst och alla ska vara med på Kieler Woche i början av september.

Har ni släppt tanken att åka till Japan?

- Ja. I början av augusti så insåg vi att det inte kommer att gå. Om det skulle ha varit någon mening så skulle vi åkt dit i augusti-september. Senare är ingen idé.

Vad är du mest orolig för just nu?

- Jag vet inte om jag är speciellt orolig. Men vi vill ju inte ha ett bakslag med Coronan så att vi inte kan eller får träna och tävla.

I Paris 2024 kommer flera nya klasser. Hur står vi rustade inför det?

- Inte jättebra. Det är ju knappast en fördel för oss att Finnjolle och 470, där vi är bäst, försvinner från OS. I de nya klasserna får vi börja från noll medan de stora länderna med resurser, som Frankrike, England och några till, har kört med full satsning sedan några år

Är det någon av de nya klasserna som passar oss svenskar bäst?

- Vi har några duktiga kölbåtsseglare. Men det är ju mest lite mer mogna kvinnor och män. Vi vill göra en rejäl satsning på de foilande klasserna då vi tror det är framtiden och något som kan bredda sporten. Men vi börjar från grunden där och jobbar långsiktigt. Medaljer 2028 snarare än 2024 kanske.

Till sist: Kommer det att bli ett OS i Tokyo 2021?

- Ja det tror jag. Jag skulle säga att chansen är 80–20. Vi kommer hur som helst att jobba och planera för att det ska bli av. Vår plan från våren 2020 har vi kvar även om uppladdningen kommer att se lite annorlunda ut med mer tid i Europa. Men vi européer har en klar fördel för vi kan tävla i tuff konkurrens. Det kan inte de från södra halvklotet. De blir nog kvar där de är.

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info