Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Guldläge för Anton och Fredrik

12 MAR 2021 17:55
När endast en segling återstår av 470-VM i Vilamoura har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström en stabil ledning och ett mycket bra läge att segla hem VM-guldet på lördagen.
  • Uppdaterad: 12 MAR 2021 17:55

- Frånlandsvind idag likt det vi hade i början av regatta. Återigen klurig vind att läsa. Vi ville segla så bra som möjligt men med något mindre risk. Så vi är väldigt nöjda med första racet där vi kämpar runt banan och blir sexa i mål, berättar Fredrik och fortsätter:

- I andra racet kom vi inte riktigt i väg i starten och missade första skiftet som gjorde att vi halkade bak i fleetet. Men vi höll koll på portugisen och lyckades få några båtar emellan som ger oss ett bättre utgångsläge inför imorgon.

Fredagens två seglingar genomfördes i växlande vindar runt 4–6 m/s och svenskarna seglade stabilt utan att imponera – men också utan att ta några chanser. I första racet slutade de sexa och i det andra blev det en tionde plats. Men de utökade sin ledning i totalen, vilket var det viktigaste.

- En mycket imponerande regatta så här långt av Anton och Fredrik. Jag ser fram emot avslutningen imorgon. Härligt att de dominerat hela regattan utan några svackor alls egentligen, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Diogo och Pedro Costa från Portugal kan fortfarande snuva svenskarna på guldet. Men då måste portugiserna vara minst sex placeringar bättre än svenskarna i den avslutande seglingen på lördagen, där de tio främsta ska göra upp om medaljerna. Skulle bröderna Costa exempelvis vinna och Anton och Fredrik blir sjua eller sämre så vinner portugiserna VM.

Även spanjorerna, Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez som ligger trea, har en mycket liten möjlighet att passera svenskarna i totalen. Men då måste spanjorerna vinna på lördagen samtidigt som Anton och Fredrik blir sist.

- Det lär bli ett riktigt spännande medaljrace imorgon. Vi har en medalj, så nu återstår att se vilken valör vi tar hem. Portugisen ligger närmst med 11 poäng emellan, sen kommer spanjoren 18 poäng efter oss. Förutsättningarna inför racet poängmässigt är till vår fördel. Men i medaljrace är det dubbla poäng och det förväntas frånlandsvind så mycket kan hända. Men självklart går vi för guldet, säger Fredrik.

Olivia Bergström/Lovisa Karlsson gjorde sitt bästa resultat på VM när de blev trea i fredagens första race. De följde sedan upp det med en 21: a plats i det andra. Därmed slutar de på 16:e plats och missar lördagens avslutande medaljrace.

- Imponerande resultat av Olivia och Lovisa med flera topplaceringar under regattan. Det är deras klart bästa prestation i karriären och de är väldigt nära de tio främsta – en nivå som jag tror de är uppe på snart, säger Magnus Grävare.

Olivia och Lovisa kommer under våren att få fler chanser att visa sin kapacitet för Sveriges Olympiska Kommitté och segla till sig den där OS-platsen de så gärna vill ha. Bland annat väntar ett EM i just Vilamoura i maj.

 

Foto: Uros Kekus Kleva

För mer information besök https://2021worlds.470.org 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info