Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

VM – en liten besvikelse

08 DEC 2019 15:27
VM på Auckland är över. Bäst av svenskarna avslutade Julia Gross/Hanna Klinga, i 49erFX, med en tionde- och en åttondeplats vilket innebär 17:e båt i totalen. Det räcker dock inte till en OS-plats som var målet med VM – men det kommer fler chanser.

  • Skapad: 08 DEC 2019 15:27

Finaldagen på VM bjöd på bra med vind vilket passade Julia och Hanna. Och det kan vara viktiga poäng i uttagningen om nationsplatsen för Sverige i FX.

- Med tanke på omständigheterna så gör vi en riktigt bra prestation. Vi har precis avslutat ett VM ett år före OS, när alla i fleetet är på topp. Att vi tog oss till guldfinal var något vi inte ens kunde drömma om när vi flög hem från Japan i september med min brutna fot i gips, berättar Julia och fortsätter:

- Men resultatmässigt är vi inte nöjda. Vi vill vara uppe och hugga på betydligt mer spännande placeringar. Däremot känner vi oss starka och riktigt taggade inför framtiden. Något som har varit genomgående bra är vår fart och det har vi kämpat med tidigare.

Klara Wester/Rebecca Netzler hade också en bra dag, men en kapsejsning i första racet stökade till det för dem och de slutar 23:a. Vilma Bobeck/Malin Tengström kom på 47:e plats.

I 49er fick killarna ett race på söndagen. Bäst gick det för Fritiof Hedström/Otto Hamel som slutade på en 8:e plats i dagens enda race. Totalt blev de 42:a och Hannes Westberg/Albin Boman slutade på 54:e plats.

- Vad det gäller nationsplatser till OS så kan man kortfattat säga att uttagningen för Sverige inte är klar. Men det ser ljust ut för framtiden då uttagningar sker på flera kontinenter och om alla platser inte går åt, vilket de kanske inte gör, ligger Sverige på tur från detta mästerskap, efter Frankrike. Det vet vi i februari respektive april. Det finns även chans att hugga den i Genua nästa år om det skulle vara så, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Men det var en besättning som lyckades ta en OS-plats. Och det var Emil Järudd/Cecilia Jonsson i Nacra 17.

- Vi åker hem med mixade känslor. Vi känner båda att vi inte nått upp till den nivå som är vårt max. Delmoment, så som starter, har vi överlag lyckats med mycket bättre, vilket också var ett av målen. Men vi har saknat farten denna tävling. När farten inte är där så blir det svårare att segla racet som vi vill. Alternativen på banan minimeras då vi tvingas fatta våra beslut efter de andra båtarnas positioner, berättar Cecilia och fortsätter:

- Vi tog oss till guldfinal och därmed kunde vi slåss om nationsplatserna, vilket var huvudmålet med tävlingen, det vill säga att ta en plats för Sverige. Vi slutar på en 26:e plats och det är inget resultat vi jublar över direkt. Vi har haft enskilda race där vi fått ihop helheten, bland annat det avgörande racet i grundomgången där vi seglade vår bästa segling under hela regattan. Nivån i Nacra är otroligt hög och vi seglar mot några av de mest erfarna seglarna i världen, så som Santi Lange och Billy Besson. Emil är en av de yngsta rorsmännen i klassen och vi har än så länge bara två år i båten tillsammans. Vi känner att där finns så extremt mycket kvar att lära och utveckla. Vi jobbar på att vara så nyfikna som möjligt för att på så sätt lära och utveckla oss. Vi kommer att vara kvar ”down under” under vintern och träna. Redan i februari går nästa VM i Geelong, Australien. Fram tills dess kommer vi lägga mycket tid på att utveckla båtfarten. Vi vet att om vi ska få chans att segla OS behöver vi stäppa upp gamet och fortsätta visa resultat. Men jag tror på vårt team och att vi har det som krävs för att klara av den uppgiften.

Svenska slutresultat i VM:

49er FX:
17: Julia Gross/Hanna Klinga
23: Klara Wester/Rebecca Netzler
47: Vilma Bobeck/Malin Tengström

49er:
42: Fritiof Hedström/Otto Hamel
54: Hannes Westberg/Albin Boman

Nacra 17:
26: Emil Järudd/Cecilia Jonsson

För mer information besök: https://49er.org/

Skribent: Mats Olsson

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info