Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Två svenska guldlägen på för-OS

21 AUG 2019 15:27
Med endast finalseglingarna kvar av för-OS har både Jesper Stålheim och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström guldläge. I onsdagens två race var Anton/Fredrik tvåa och etta – och ligger tvåa i totalen. Jesper tappade något, men leder fortfarande.
  • Uppdaterad: 21 AUG 2019 15:28

- Lättare vind idag. Race utan fri pump som kräver precision och noggrannhet för bra fart. Vi lyckades med detta och hade bra fart i båten. Vi försökte också hitta fria linjer där vi kunde segla båten snabbt istället för att hamna i situationer med andra båtar och bli störda, berättar Fredrik Bergström.

Australien, Spanien och Sverige gör upp om medaljerna, det vill säga de tre medaljörerna på VM för två veckor sedan. Världsmästarna Mathew Belcher/William Ryan från Australien leder två poäng före svenskarna, medan VM-tvåorna Jordi Xammar Hernandez/Nicolás Rodríguez García-Paz från Spanien är 11 poäng efter. Men eftersom finalen bara avgörs med de tio bästa båtarna på startlinjen och dubbla poäng delas ut, så kan mycket hända.

- Det blir fullt ös imorgon och vi går för vinst. Kanske blir det matchrace mot Australien. Men spanjorerna ska inte få något gratis. Men vi har inte lagt exakt plan ännu för morgondagen, säger Fredrik

Även Jesper Stålheim har guldläge i Laser där han har varit i ledningen de senaste dagarna. På onsdagen kom han på 16:e och tolfte plats i de två race men behåller ändå ledningen. Men det är mycket tajt i toppen. Fem båtar inom sju poäng slåss om medaljerna.

- Jag startade ganska dåligt i båda racen och hade inte alls bra koll på linjen, så det är jag missnöjd med. Hela racen var en fajt för att hitta spår och ta mig framåt i fältet. Jag lyckades helt ok med det, men hade gärna haft några poäng mindre idag, berättar Jesper och fortsätter:

- Jag har bra chanser imorgon såklart. Det är bara att gå ut och försöka göra ett så bra race som möjligt i och med att det är fyra andra som kan vinna regattan, utöver mig. Det är väl dessutom de som har varit absolut bäst i världen i år, så det är en bra utmaning.

Några klasser avgjordes med medaljrace på onsdagen. Men det vara bara svensk deltagande i 49er där Fritiof Hedström/Otto Hamel försvarade de svenska färgerna – och slutade nia.

- Vi tycker vi har seglat bra under veckan, om något så har vi kommit in i de lokala förhållandena bättre och bättre för varje dag som gått och har haft bra fokus. Det finns flera saker som vi kunnat göra bättre och det känns skönt att veta vad vi har att utveckla, berättar Otto Hamel som siktar mot OS i Tokyo 2020, och fortsätter:

- Under veckan har vi flera gånger varit med i toppen efter bra starter, smarta vägval och båtfart i klass med de bästa. Vi tror därför inte det behövs några stora förändringar för att kunna vara med topp fem eller topp tre. Men för att nå dit behöver vi bli jämnare. Den här veckan har vi gjort för många misstag som varit dyra och i början var vi lite vilsna. Att vi trots det kommer på en niondeplats känns som ett kvitto på att vi håller hög nivå. Vi gillar formatet med färre båtar och förhållandena här är helt fantastiska att tävla i. Vi kommer ge järnet på VM i Nya Zeeland så att vi kvalar in och får tävla här igen nästa år.

 Läs mer:https://tokyo2020.org/en/special/readysteadytokyo/sailing/

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info