Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Jesper Stålheim kvar i toppen på för-OS

20 AUG 2019 14:23
Jesper Stålheim behåller ledning i Laser-klassen i för-OS i japanska Enoshima – trots att han diskvalificerades i tisdagens första segling.
  • Uppdaterad: 20 AUG 2019 14:25

- Jag diskades för ”rocking”. Jag var trea runt toppen och de andra som låg bra till i totalen låg långt ner i racet. Jag bestämde mig för att köra en ”safe” läns och inte riskera att få en gulflagg. Så jag var förvånad när jag fick flaggen, berättar Jesper.

Men en tredjeplats i tisdagens andra race gör att Jesper är kvar i ledningen tack vare jämn och stabil segling.

-  Jag verkar hitta rätt mer än konkurrenterna på kryssarna. Det beror på bra prognoser och förarbete och sen att lita på de värden jag har. Samt att jag förmodligen inte går så långsamt. Men jag hade gärna startat lite bättre, säger Jesper som trivs ypperlig på den olympiska arenan.

- Det är toppen här. Vi har många olika sorters förhållanden med mycket vind både utifrån och från land. Stora och små vågor, så vi har fått det mesta, säger han.

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström trivs också mycket bra på OS-vattnet. De ligger nu tvåa efter en fin dag där de var etta och sjua i de två racen. Därmed gick de om spanjorerna. Men som vanligt är det en kamp mellan Sverige, Australien och Spanien i herrarna 470-klass. Det var dessa tre besättningar som tog medaljerna på VM för knappt två veckor sedan. Och här på för-OS står de i en klass för sig. Just nu skiljer det bara fyra poäng mellan dem.

- Precis som under VM slåss vi igen med australierna och spanjorerna. För att slå dem behöver vi fortsätta att leverera på en hög nivå och invänta deras misstag. Det betyder från oss, starter som ger oss möjligheter, smarta kryssar och undanvindar med dunderfart, säger Anton och fortsätter:

- Enoshima är en läcker plats för seglaren. Vi trivs. Nu återstår bara en dag i grundserien. Men eftersom vi har två race gäller det att fortsätta som vanligt i det första. Därefter kan det finnas scenarier där vi bör beakta våra konkurrenter mer.

I 49er är Fritiof Hedström/Otto Hamel kvar på nionde plats efter tolv race och för dem återstår bara finalracet med de tio bästa på onsdagen. I 49erFX missar Julia Gross/Hanna Klinga finalen och slutar på 20:e plats. I Nacra stannar Emil Järudd/Cecilia Jonsson på en tolfte plats, endast två platser från finalen.

I Finnjolle är Max Salminen 13:e båt efter åtta race. Och med två race kvar innan finalracet så har han en hyfsad chans att ta en plats bland de tio bästa som får segla finalen.

I Laser Radial är Josefin Olsson på 17:e plats och i 470 dam är Olivia Bergström/Lovisa Karlsson 18:e besättning. I det sistnämnda klasserna återstår två race innan finalen.

 Läs mer: https://tokyo2020.org/en/special/readysteadytokyo/sailing/

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info