Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Guld till Max i världscupen

03 FEB 2019 23:23
Max Salminen befäster sin ställning som världens bästa Finnjolle-seglare. På söndagen seglade han hem guldet i årets första världscupseglingar i Miami, USA. Och det blev en taktisk triumf i de lätta vindarna.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2019 23:23

- Det var inte mycket av en ledning jag hade så det gällde att få till ännu ett bra race i finalen. Vinden var väldigt lätt och jag kom loss fint på första kryssen till höger och låg tvåa vid kryssmärke. På länsen dog vinden ytterligare och fältet var väldigt tight igen. Jag valde att gå ut mot vänster för att bevaka fransmannen. Då kom de ikapp något på högerkanten, men vid rundningen var jag precis efter amerikanen och jag visste att så länge jag håller rygg på honom så är guldet säkrat. Det var mest en lättnad när jag gick i mål. Det var ett otroligt svårt medaljrace så jag är väldigt glad och lättad att ha försvarat guldet, berättar Max.

Samtidigt som Max seglade hem segern så knep Anton Dahlberg och Fredrik Bergström andraplatsen i 470.

- Efter en bländande start tog vi oss mot högern och seglade fort. Men ibland blir misstag dyra – och vi tappade dyra meter runt gaten. Vi fick tvärstopp, fastnade i trafik och guldet rann oss ur händerna, berättar Anton och fortsätter:

- Vi är ändå nöjda med veckan och har seglat konsekvent på en hög nivå. Känslorna är lite ambivalenta just nu. Vi ville så gärna vinna men är givetvis nöjda med helheten. Härligt att börja säsongen med att vinna silver. Det är ett kvitto på att vi gör saker rätt. Det stora målet för säsongen är att finslipa detaljer för att vara bäst i sommar i Japan där både VM och för-OS går.

Även förbundskapten Magnus Grävare är nöjd med världscuppremiären och med sitt landslag.

- Miamiveckan avslutades med tre svenska besättningar i medaljrace och samma lätta vindar som tidigare. Max Salminen visade ännu en gång sin storhet och höll ihop racet bättre än utmanarna. De andra svenska medaljvinnarna Anton och Fredrik gjorde en oerhört stark insats sett över hela veckan. Men återigen så lyckades de inte till hundra procent i medaljracet, säger Magnus och fortsätter:

- Med ett guld och ett silver så visar vi att Sverige tillhör de starkare nationerna just nu. Deltagande i medaljrace i fyra av sex klasser är helt ok. Det är bara Jesper Stålheim i Laser och några av FX-besättningarna som jag hade hoppats betydligt mer av. Men det blev en speciell regatta med enbart mycket lätta vindar i platt vatten så vi kanske inte ska dra för höga växlar på detta. Men som säsongsstart är det en mycket bra prestation som helhet. Vi är bättre förberedda så här tidigt på säsongen än någonsin tidigare. Det behövs, för det är nu under 2019 vi skall göra den största insatsen i förberedelserna för OS 2020.

 

Läs mer: http://sailing.org/worldcup/news/index.php

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info