Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

FX-tjejerna bäst i Genua

20 APR 2019 18:57
Världscupseglingarna i Genua är över för svensk del – och det blev inga svenska topplaceringar. Och inte ens de som var bäst var nöjda.
- Vi är ganska besvikna över sjundeplatsen. Vi seglade passivt och var aldrig riktigt med, säger Klara Wester.
  • Uppdaterad: 20 APR 2019 18:58

Klara och Rebecca Netzler hade större förväntningar inför medaljracet i 49erFX. Men det ville sig inte och hela veckan har varit både upp och ner i de lätta vindarna.

- Vi tar med oss många lärdomar från regattan och vi har mycket att lära. Men vi har många styrkor som är avgörande för framgång och vi ser otroligt positivt på framtiden. Nu tar vi med oss vår fantastiska båtfart, bra starter och vårt fina samarbete till EM, säger Klara.

Det blev en åttonde plats i medaljracet. Där gick det bättre för Julia Gross och Hanna Klinga som blev fyra – men det blev en poäng mer än Klara och Rebecca i totalen och därmed en åttonde plats.

- Vi startade bra. Sen var det stora vrid och tryckskillnader som var svåra att förutse. Var man inte på rätt plats så gällde det att segla snabbt där man var och inte stressa till något som hände på andra sidan banan., berättar Julia och fortsätter:

- Prestationsmässigt tycker vi att vi varit på topp senaste tiden, men vi har haft det lite motigt med resultaten. Ett topp tio resultat på världscupen betyder jättemycket och vi vet att vi har otroligt mycket mer att ge. Kul att det är EM om bara några veckor. Efter att två år i rad ha blivit fyra så kanske vi är de hungrigaste av alla.

Mest besvikna av alla svenskar var nog Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar som var i ledningen inför lördagen i 470. Men en dålig dag och massor av otur gjorde att de nu är elva och missar medaljracet med en ynka poäng.

- Det känns lite tungt. Från ledning till elva. Vi kan bättre än så. Men tyvärr åkte vi av oklar anledning på en gulflagg i andra racet, så vi gick från bra läge på första kryssen till absolut sist. Och det är svårt att segla upp sig när vinden är lätt och det är båtar överallt, berättar Carl-Fredrik.

Men de hade en chans kvar att nå medaljracet eftersom ett race återstod. Men det blev avblåst – när de hade en bra position.

Men nu gäller det att blicka framåt…

- Härnäst väntar EM i San Remo om drygt en vecka. Några dagars vila innan vi är tillbaka i båten.

Vi tar med oss en go känsla inför EM. När vi seglar på topp vet vi att det räcker långt, säger Carl-Fredrik. 

I Laser hamnade Jesper Stålheim på tolfte plats och därmed missar även han medaljracet med liten marginal.

- Lång dag igen med bara ett race. Jag startade bra i lovart men fastnade i ett vindhål efter starten så jag var typ tredje sist på toppmärket. Ganska bra uppsegling efter det dock, säger Jesper som även han väljer att blicka framåt:

- Jag tar med mig starterna som har fungerat bra de senaste dagarna. Men jag behöver lära mig att hitta bättre på kryssarna verkar det som, berättar han och fortsätter:

-  Nästa är Garda för mig och två veckors träning som uppbyggnad till EM.

Endast tre poäng efter Jesper och på 15:e plats i Laser kom Wilhelm Kark som avslutade med en åttondeplats, vilket är hans bästa resultat i ett världscuprace.

 

Läs mer: www.wcsgenova.com

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info