Hoppa till sidans innehåll
Foto: Junichi Hirai

Dubbla straff för Josefin på VM

22 JUL 2019 13:47
Josefin Olsson fick en mardrömsdag på Laser Radial-VM i Japan. Efter tre felfria seglingsdagar och en stabil ledning fick hon straff i måndagens båda race och har rasat från första till tolfte plats.
  • Uppdaterad: 22 JUL 2019 13:48

- Resultatet för dagen kunde ha varit en ledning på 25 poäng. Nu får hon istället jaga, 30 poäng bakom ledningen, berättar förbundskapten Magnus Grävare.

VM har varit en omtumlande upplevelse för Josefin Olsson. Efter fem race och serien 1-2-3-5-3 började hon lika stabilt på måndagen och var tvåa i mål. Men den platsen fick hon inte behålla särskilt länge.

- Tyvärr så fick Josefin straff i starten på första seglingen på guldfinalen idag. Hon fick en så kallad gulflagg av domarna när det var ungefär 45 sekunder kvar till starten, då hon fajtades om bästa position på startlinjen. Domarna bedömde att hon använde ett regelvidrigt sätt att manövrera med rodret för att hålla positionen. I sin iver att ta straffet innan starten missbedömde hon sin manöver. Straffet är att svänga båten i cirklar två varv - 720 grader. Josefin snurrade bara 540 grader, berättar Magnus Grävare och fortsätter:

- Hon seglade racet och blev tvåa i mål, men diskades senare på grund av missen. Som ytterligare salt i såret så fick hon ett liknande straff i race nummer två. Och vid en regattas andra straff så måste man utgå ur den seglingen.

Det som kunde ha varit fortsatt ledning, med fyra race kvar av VM, har förbytts i en tolfte plats, 30 poäng efter ledaren och 23 poäng från bronset.

- I och för sig en inte helt omöjlig uppgift, i alla fall inte att utmana om medaljerna, speciellt som Josefin har varit felfri på banan för övrigt, säger Magnus Grävare och tillägger:

- Utmaningen är nu mer mentalt, att ladda om och lägga denna dagen bakom sig. Hon har ju visat att hon kan prestera på en riktigt hög nivå. Jag tror hon kommer igen starkt imorgon.

 

 

Läs mer: https://2019worlds.laserjapan.org/radial/ 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info