Hoppa till sidans innehåll

Anton och Fredrik kvar tvåa på EM

12 MAJ 2019 21:36
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström är kvar på andraplatsen i EM i 470 i San Remo, trots mycket hårda vindar, en vattenfylld båt och en 35:e plats i söndagens första race. Men det blev revansch redan i dagens andra, där de slutade tvåa.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2019 21:38

- Jag trillade i en jättehög våg i början av det första racet. Det blev ett dyrt misstag då hela båten blev vattenfylld och förlusten var ett faktum, berättar Fredrik och fortsätter:

- Sedan seglade vi in till land och väntade på att vinden skulle mojna. Och ut igen för ytterligare ett race. Samma starka vind på 20–28 knop. Vi öppnade inte så starkt, seglade fel på skiften, men efter halva racet kom vi in i det och slutade på en andra plats. Summering av dagen blir att en 35:a är för dåligt och kostar mycket.

Samtidigt passade de ledande australiensarna på att vinna första racet för dagen men i det andra blev de ”bara” sjua. Inget är avgjort och med fyra seglingar kvar jagar svenskarna vidare.

Bakom dem hade kompisarna Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar en riktig bra dag och slutade på femte plats i båda racen. Därmed gick de från 14:e till åttonde plats i totalen och nu har de bara elva poäng upp till en pallplats.

- Dagen började lugnt med väntan på land. Men när vinden väl visade sig blev det nästan överlevnad. Runt 20 knop i medel, med byar upp mot 30. Ett race vid 13-tiden där vinden var ganska stabil och mer fartsegling blev vinnande. Några felbeslut i slutet av racet gjorde att vi tappade två båtar på mållinjen, berättar Carl-Fredrik och fortsätter:

- Sedan blev det en lång väntan, först på havet och sedan på land, för vinden att avta. Det gjorde den egentligen inte, utan när vi väl var ute för race två blev det återigen runt 25 knops vind, men med en hel del vrid och stundtals relativt lätt vind. Frånlandsvind helt enkelt. Vi seglade konservativt vilket resulterade i ytterligare en femteplats för dagen.

I damklassen gjorde Olivia Bergström/Lovisa Karlsson även de sin bästa dag på detta EM. En åttonde- och elfteplats gjorde att de klättrade nio placeringar och är nu på 20:e plats.

- Vi känner själva att vi varit på hugget i många race den här säsongen. Idag lyckades vi knyta ihop säcken hela vägen in i mål. Extra kul med hårda vindar där vi fick visa att vinterns hårdvindsträning gett resultat, säger Olivia.

- Vi är nöjda med vår prestation och segling så här långt i regattan. Men det känns surt att tappa många placeringar på grund av "juniormisstag". I ett race gick storfallet sönder och i ett annat kapsejsade vi precis innan mållinjen, när vi var med i toppen, avslutar hon.

 

Här finns mer information: http://2019europeans.470.org

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info