Hoppa till sidans innehåll

Perfekt start av Vilma och Malin i 49erFX-EM

13 MAJ 2019 20:36
Tre EM avgörs nu på olika platser i Europa. EM i 49er drog igång med en galet bra start av Vilma Bobeck/Malin Tengström med två spik och en 3:a. På 470-EM blev det ingen segling för det blåste för mycket och på Finnjolle-EM blåste det inte alls.
  • Uppdaterad: 13 MAJ 2019 20:36

Måndagens bästa förutsättningar fanns i engelska Weymouth där EM i 49er/49erFX drog igång och de svenska tjejerna fick en perfekt start i fina vindar och strålande sol.

EM börjar med två grupper och i den ena spikade Vilma och Malin det första racet och i den andra gjorde Julia Gross/Hanna Klinga det samma. Malin och Vilma tog en spik även i sitt andra racet och avslutade sedan dagen med att bli trea i det tredje. De leder nu EM.

- Det här var en riktigt rolig dag på kontoret. Vi fokuserade på att göra det enkelt för oss och hitta space på startlinjen och på banan för att vi vet att när vi går fritt så har vi farten på vår sida. Det var en del vågor och cirka 12–16 knops vind så det var bara att gasa och se upp för att inte dyka i vågorna, berättar Malin och fortsätter:

- Målsättningen framöver är att ta varje dag och varje race för sig, utan att fokusera på resultaten och bara göra det bästa vi kan i alla situationer runt banan.

Klubbkompisarna från KSSS, Julia Gross och Hanna Klinga, började lika bra och följde sedan upp med två fina åttondeplatser. De ligger sjua i totalen efter första dagen.

- Vi gjorde en riktigt bra start i första racet och därefter gasade vi järnet. I race två och tre var vi lite väl konservativa i starten men höll oss ändå coola och plockade båtar där vi kunde. Vi har tagit ett stort kliv gällande fart i den här vinden och nu hänger vi med i fleetet, något vi inte gjort tidigare, säger Julia och tillägger:

- Vi vill fortsätta segla utan att ta för stora risker i kvaldagarna, men absolut vara med och kriga längre fram i starten.

I 49er har Fritiof Hedström/Otto Hamel börjar bäst och är tia efter serien 3-6-14-4. Tätt följda av bland andra Carl P Sylvan/Marcus Anjemark på 14:e plats.
Nere i Medelhavet blåste sista dagen innan medaljracet bort för 470-seglarna i italienska San Remo. Stundtals var det runt 20 m/s i byarna och båtarna blev kvar i land hela dagen. Det betyder att Anton Dahlberg och Fredrik Bergström är tvåa och Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar åtta inför den avslutande seglingen.

Det är bra medaljläge för Anton och Fredrik – och en god chans att bli Europamästare eftersom de har australiensarna framför sig och den titeln kan de två silvermedaljörerna från Rio, Matt Belcher och Will Ryan, inte få med sig hem.

Om det blåste för mycket i San Remo så var det helt annorlunda längre österut i Medelhavet där Finnjolle-EM skulle ha startat i Aten på måndagen. Men det blev inga seglingar för Max Salminen, Johannes Pettersson och de andra Finnjolleseglarna. Det fanns helt enkelt ingen vind alls.

 

Här finns mer information om 470-EM: http://2019europeans.470.org

Här finns mer om 49er/49erFX-EM: https://49er.org/event/2019-european-championship/

Här finns mer om Finnjolle-EM: http://2019.finneuropeans.org/

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info