Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Klara och Rebecca vann medaljfinalen

03 FEB 2019 10:26
Klara Wezter/Rebecca Netzler lyckades precis ta sig till medaljfinalen i världscupen i Miami. Men väl där gjorde de ett fantastiskt race och vann lördagens final.
För ytterligare tre svenska besättningar väntar medaljrace på söndagen.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2019 10:27

- Vi vann för att vi var väldigt lugna och metodiska. Och vi hade fått tydliga instruktioner av vår coach hur vi skulle lägga upp racet. Högerkanten, bra båtfart och course management, hur man seglar medaljrace, gav oss möjlighet att vinna, säger Klara.

Och de två får beröm av förbundskapten Magnus Grävare.

- Klara och Rebecca var först ut i medaljrace. De hade en ok start men framför allt var de på rätt sida startlinjen och kunde gå åt höger när de märkte att båtarna där fick bättre tryck. De seglar snabbt både mot och med vinden i dessa förhållanden. De seglade helt enkelt ifrån de andra. En solid insats under tuffa förhållanden sammanfattar deras vecka, säger Magnus.

Max Salminen är fortfarande i topp i Finnjolle. Men det är jämt och mycket kan hända när dubbla poäng står på spel i finalen.

- Jag har en ytterst knapp ledning. Den ger mig inte mycket till taktiskt övertag utan jag blir nog tvungen att förlita mig på min vanliga segling. Prognosen är mycket lätt vind, men många prognoser har slagit fel under veckan så vi får se vad det bjuds på, säger Max.

I lördagens enda race blev det en tredjeplats för Max. Men han hade en bra ledning – så kanske borde det blivit ännu bättre.

- Vi hade en lätt vind som långsamt dog ut under racet. Första kryssen dominerades av ett tryck och skift från höger. Jag lyckades komma med i det och sedan med hjälp av god kryssfart rundade jag första kryssmärke först. Efter det tyckte jag att jag hade racet under kontroll fram till sista länsen där vinden nästan helt dog ut. Jag överskattade strömmens betydelse och två båtar lyckades driva förbi. Extra snöpligt när det var totaltvåan och -trean som slank förbi, berättar Max.

Även Anton Dahlberg/Fredrik Bergström har segerchans i 470. De ligger tvåa inför medaljfinalen och har fyra poäng upp till ledaren och tio poäng ner till trean.

- Det blev ytterligare en svårseglad dag. Vi kom inte riktigt upp på toppnivå i de två första racen där vi blev nia i båda. Men en otydlig styrbord-babord med Schweiz ledde till protestförhandling där vi förlorade och fick en diskvalificering istället för en nia. Sista racet gällde det och där smällde vi till med en andraplats. Poängen är tighta inför morgondagens medaljrace där allt avgörs under ett race. Vi gillar situationen och kommer att ge allt, säger Fredrik.

Diskningen innebär att Anton och Fredrik får jaga spanjorerna som leder, istället för att bevaka en ledning.

- I Anton och Fredrik har vi en besättning som alltid slåss om segern. Ingen av deras konkurrenter har den nivån. I morgon blir ett perfekt tillfälle att träna på det som de missat någon gång tidigare och som är så viktigt, nämligen att knyta ihop säcken i ett medaljrace. Det är en perfekt situation för dem på så sätt, säger Magnus Grävare.

Även Josefin Olsson kommer att segla medaljrace på söndagen. Hon är på en nionde plats i totalen i Laser Radial och slåss om platserna fem till tio. Men det kunde varit ännu bättre. Josefin inledde tyvärr dagen med en tjuvstart, för att sedan avsluta med ett bra race i svåra förhållanden med stora tryckskillnader över banan.

- I morgon har jag inte så mycket att förlora i medaljracet så det är bara att gå in och göra ett bra race. Vi fortsätter att jobba på starterna och situationer runt märkena, säger ”Jossan”.

 

 

Läs mer: http://sailing.org/worldcup/news/index.php

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info