Hoppa till sidans innehåll

Anton och Fredrik vann utklassningsseger

05 APR 2019 22:39
I imponerande utklassningsstil har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström seglat hem segern i Trofeo Princesa Sofía på Mallorca – trots att finalseglingarna återstår.
  • Uppdaterad: 05 APR 2019 22:40

- Mästare i kavaj är alltid härligt. Vi gick stenhårt för segern idag. Så pass hårt att vi tjuvstartade i första racet vilket vi fick reda på först efter att vi gått i mål som tvåa och vad vi trodde var totalsegern. Snacka om att behöva ladda om. Men det gjorde vi. Sista racet seglade vi samlat och behärskad men med otrolig vilja. Det var många känslor vid målgången. Jag är otroligt stolt över vår omladdningsprocess mellan racen, berättar Anton.

Trofeo Princesa Sofía är den klassiska säsongsupptakten på den europeiska kappseglingssäsongen och ”alla” är där – bland annat nio av tio guldmedaljörer från OS i Rio 2016. Men det hindrar inte Anton och Fredrik från att dominera 470-klassen – precis som de gjorde hela 2018 då de vann både EM och i världscupen i Hyeres i utklassningsstil.

Det är ingen tvekan om att svenskarna har varit världsetta det senaste året

- Man förstår att man har gjort det bra när man ser höga poäng hos alla sina motståndare. Vi har en väldigt hög lägstanivå, det blev nyckeln till vinst idag. Mest nöjd är jag med att vi fortsätter segla vår segling och håller ihop det under fem dagar, säger Fredrik Bergström.

I Laser har Jesper Stålheim klättrat sakta men säkert i resultatlistan under hela regattan. Nu är han på åttonde plats.

- Det går åt rätt håll. Jag startat dessvärre lite för dåligt för att vara med och slåss om medaljerna på riktigt. Men jag har kämpat bra genom regattan och framför allt undanvindarna har varit viktiga för att klättra i resultaten. Rent generellt så tycker jag det är enklare att segla i finalerna än i kvalet då båtarna runt om är bättre och inte hittar på så många konstiga saker. På lördagen gäller det att ta lite mer risk och försöka vinna racet. Det är ganska många poäng upp och killarna bakom gillar också att segla med risk, berättar Jesper.

I 49erFX ligger är Klara Wester/Rebecca Netzler nu på en fin sjätteplats. Bakom dem har Vilma Bobeck/Malin Tengström avslutat mycket bra och i fyra av de sex medaljracen har de varit topp-6.

- Vi är väldigt nöjda med vår avslutning av regattan. Vi hade en tung start så det är skönt att avsluta på topp, speciellt att få till det så bra i guldfleet där alla de bästa är med och få visa att vi är några att räkna med i framtiden, berättar Vilma och fortsätter:

- Vi har sedan länge haft väldigt bra fart i hårdvind men inte riktigt haft självförtroendet och säkerheten i manövrarna. Nu har vi gått in med bättre självförtroende vilket krävs för att kunna ”racea” runt banan, inte bara ta oss runt som det tidigare blivit. Vinterträningen har gett resultat och det känns väldigt bra.

 

Läs mer: www.trofeoprincesasofia.org

 

Foto: Åsa Johansson

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info