Hoppa till sidans innehåll

Två svenska medaljer på OS-vatten

25 SEP 2018 20:05
Enoshima Olympic Week har avgjorts på samma plats där OS-seglingarna ska avgöras 2020. Två svenska besättningar har skaffat bra självförtroende inför Tokyo-OS genom att bli tvåa i regattan som avgjorts i mycket lätta vindar.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2018 20:05

I 49erFX blev Klara Wester/Rebecca Netzler tvåa efter serien 4-5-8-1 och silver blev det även för Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470 efter serien 1-10-6-3. Anton och Fredrik misslyckades i förra veckans världscupseglingar i Enoshima. Men nu visade de tydligt att det bara var en tillfällig svacka. Och de trivdes i de växlande vindarna.

- Det blåste fint på morgonen, men solen värmde på och gjorde att vinden dog framåt lunch. Sista dagen hade vi tre race varav två blev avbrutna innan målgång. Det gäller att gilla det oförutsägbara, säger Anton.

I 49erFX blev Klara Wester och Rebecca Netzler tvåa, slagna endast av de olympiska mästarna Martine Grael/Kanona Kuwze från Brasilien.

- Vi är inne i ett bra flow med bra rutiner. Vi har gott självförtroende för hur vi vill raca och vi har bra båtfart. Vi har haft väldigt lätta och skiftiga vindar. Detta har tydligen passat oss väldigt bra. Sista dagen var lätt. Viktigt att hitta de små puffarna som fanns på banan vilket vi lyckades hyfsat bra med, berättar Klara och får medhåll av Rebecca:

- Jätteroligt att vi fortsätter leverera bra resultat. Mycket träning från senaste åren ger resultat. Vi tar med oss glädjen i seglingen härifrån och hur vi arbetar tillsammans. Vi älskar kulturen och seglingsvattnet är fantastiskt. Vi längtar tills vi får komma tillbaka och tävla här igen.

Även för förbundskapten Magnus Grävare har det varit viktigt att vara på plats i Enoshima och dra lärdomar inför kommande OS om två år.

- Enoshima Olympic Week präglades av att hösten kommit, så vindarna var svaga eller helt frånvarande. Nästa år kommer vi vara här under OS-perioden i slutet på juli och början på augusti. Våra förväntningar på vädret är antingen lätt sjöbris eller stor sjö och starkare vindar orsakade av någon tyfon nära eller långt ifrån Tokyo. Det är verkligen inspirerande att se att vi har 5–6 besättningar som kan slåss i världstoppen. Nu måste vi jobba hårt på att få lite högre kontinuitet, säger Magnus Grävare.

Totalt hade Sverige fyra landslagsbesättningar på plats i Enoshima. Förutom de två nämnda besättningar var Julia Gross/Hanna Klinga femma i 49erFX och Josefin Olsson slutade på en 16:e plats i Laser Radial.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info