Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Finnjolle försvinner från OS-programmet

06 NOV 2018 10:05
World Sailing har beslutat om flera förändringar till OS 2024. Finnjollen försvinner och en Offshore-klass för kölbåtar tillkommer. En annan nyhet är att det ska delas ut lika många medaljer till damer som till herrar från och med 2024.
  • Uppdaterad: 06 NOV 2018 10:10

- Det är tråkigt att Finnjollen, där vi har många duktiga seglare, försvinner. Samtidigt öppnar sig nya möjligheter med nya klasser och vi välkomnar givetvis att det kommer att delas ut lika många OS-medaljer till damer som till herrar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet (SSF).

Finnjollen debuterade i de olympiska sommarspelen 1952 i Helsingfors. Sedan dess har Finnjollen varit en OS-klass som passat det lite tyngre männen. Men nu är dess ”OS-dagar” räknade och i Tokyo 2020 är den med för 18:e och troligen sista gången.

En stor och viktig förändring till OS i Paris 2024 – eller snarare till Marseille där de olympiska seglingarna ska avgöras – är att det blir lika många damer som herrar på startlinjen. Och det blir flera mixade klasser. Det blir bland annat en tvåmansjolle med mixad besättning. Troligt är att 470, som funnits länge på programmet med en dam- och en herrklass, till 2024 blir en klass med mixad besättning. Även en ny Offshore-klass kommer att ha en mixad besättning i en kölbåt på mellan sex och tio meter. Exakt båtstorlek är ännu inte bestämd.

Nytt på OS-programmet blir Kite. Även där kommer det på något sätt att bli en mixad klass. Exakt hur denna lagtävling kommer att gå till är inte klart – men det kommer inte att bli två seglare på en bräda…

Nacra 17 blir kvar som en foilande tvåskrovsbåt och den kommer även fortsättningsvis att ha mixad besättning. Även vindsurfingbrädan blir kvar med en dam- och en herrklass.

De klasser som också lever vidare är enmansjolle och det blir med största sannolikhet Laser (herr) och Laser Radial (dam). Även 49er (herr) och 49erFX (dam) blir kvar på programmet.

- Från svensk sida hade vi gärna sett att Finnjolle och 470 herr och dam hade varit kvar. Det är ju våra bästa klasser just nu med Max Salminen i Finnjolle och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Men nu är det som det är och både Finnjolle och 470 är ju kvar över OS i Tokyo 2020. Och det är positivt och spännande att Kite kommer med från och med 2024, och då som foilande. Sedan hoppas jag att det tas fram en lite mer modern bräda, än dagens RSX, som gemene man skulle uppskatta.

- En Offshore-klass är exakt vad fransmännen vill ha. Det är stort med havskappsegling med enmans- och tvåmansbesättning i Frankrike. Det är bara att hoppas att det blir en bra båt och ett bra format. Risken finns nog att det kan bli ganska dyrt, tyvärr, säger Magnus Grävare.

Förändringarna gör dock att seglingen blir än mer jämlik och får visa upp sitt breda register från Kite , enmans- och tvåmansbåtar till brädsegling, foilande Nacra och havskappsegling.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info