Hoppa till sidans innehåll

Svenskt i topp i 49er i för-VM

10 AUG 2017 21:01
I Århus är OS-klasserna samlade för ett gemensamt för-VM. Efter ett år av lite mindre hårdkörning, från många av landslagsseglarna, är förberedelserna och jakten mot OS i Tokyo 2020 nu igång. I 49er toppar lite oväntat Fritiof Hedström/Otto Hamel.
  • Uppdaterad: 11 AUG 2017 11:10

Efter tre dagar är det svenskt i topp i en klass och ytterligare en pallplats i en annan. Tävlingarna avslutas med medaljrace för samtliga klasser på lördagen. Där får de tio bästa i varje klass göra upp om medaljerna.
I 49er leder Fritiof Hedström/Otto Hamel efter nio seglingar. I samma klass ligger Carl P Sylvan/Marcus Anjemark på nionde plats.
- Idag har det varit lite svårlästa och skiftiga vindar. Det passar oss ganska bra. Det är kul att vara i ledning och det är tajt med poäng bakåt. Men det är många race kvar så vi är fortfarande på tårna, säger Fritiof Hedström.
- Varje dag har varit olik de andra. Det känns bra att få testa flera olika förhållanden inför nästa sommar. Och få bekräftelse att det gäller att vara allround, säger Otto Hamel.
Josefin Olsson, som var sexa i Laser Radial, på OS i Rio i fjol, ligger trea i Århus.
- Det är ett år kvar till VM här som är det viktigaste OS-kvalet till Tokyo 2020, så det bra att prova på vattnet. Vi har nu haft tre tävlingsdagar med olika väderförhållanden varje dag. Så det har varit mycket nyttig erfarenhet. Sedan är det min första tävling sedan OS för precis ett år sedan, så jag var rätt nervös innan. Ett helt års tävlingsuppehåll har jag aldrig tidigare haft, säger Josefin och fortsätter.
- Min målsättning, utöver att testa förhållandena här i Århus, är att börja tävla igen, se hur samarbetet med min nya coach Alberte Holm Lindberg fungerar under tävling och skaka av mig lite ringrostig inför VM i Holland senare denna månad.  Och det har gått bra. Jag ligger trea med två dagar kvar och hänger med mina konkurrenter. Det känns inte alltför ovant och väldigt motiverande faktiskt.
Förbundskapten Magnus Grävare är nöjd med mycket av det han fått se:
- VM här i Århus nästa år är väldigt betydelsefullt. Vi vill helst kvalificera oss till OS redan då. Det finns chanser senare också, men det blir svårare efter hand. Därför är det viktigt för alla i teamet, seglare, coacher och andra ledare att få en bra bild över förhållandena här. Därför har vi en stor trupp på plats, vi är största nation av de 55 som är här - efter värdlandet Danmark, säger Magnus och fortsätter:
- Skönt att se ”Jossan” tillbaka och att hon med och slåss i toppen. Hon verkar mycket motiverad.
Roligt och lite överraskande att Fritiof och Otto toppar. Vi har väntat länge på att de ska fått sitt genombrott. Kanske är det här nu. De seglar med stort självförtroende.
I 470 ligger Europamästarna Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar på sjätteplats efter sex seglingar. VM-tvåorna Anton Dahlberg/Fredrik Bergström är inte med i Århus.
I 49erFX är Vilma Bobeck/Malin Tengström på tionde plats och i Finnjolle ligger Max Salminen elva.

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info