Hoppa till sidans innehåll

Jesper femma på VM inför sista dagen

18 SEP 2017 21:08
Med bara en dag kvar av Laser-VM i Split har Jesper Stålheim klättrat till en femteplats i sitt första internationella Laser-mästerskap sedan Rio-OS för drygt ett år sedan.
  • Skapad: 18 SEP 2017 21:08

- Det är kul att vara med i toppen. Det var slitigt idag igen, men jag är bland de snabbare på kryssarna så det är kul, säger Jesper.

Jesper kom till VM med endast två inhemska regattor i Laser i bagaget och därmed inga större förväntningar.

- Det som har varit svårast har varit länsarna där jag inte alltid träffar rätt. Vi har ju nytt segel och ny mast sedan jag körde en tävling på den här nivån senast. Stundtals missar jag med trimmet. Det som fungerat har varit starterna och strategin/taktiken runt banan där jag tycker att jag sköter mig bra, säger han.

Laser-VM avgörs med sex race i en finaldel dit de 20 bästa från kvalomgången (med totalt 147 båtar på startlinjen) kvalificerat sig.

Jesper låg på 14:e plats efter första dagen, sedan har han sakta men säkert klättrat uppåt i resultatlistan. Han gick till final som elva och med två race kvar på tisdagen är han alltså femma.

Måndagens segling gav Jesper en tjuvstart, en tredje och en elfte plats.

- Sjöbris som kom in ganska sent. Ganska mycket speedrace och viktigt att kunna hålla spåret i fri vind. Det blev stora splittar på kryssarna. Men förutom första kryssen så var det ändå ganska jämnt mellan sidorna, berättar Jesper och fortsätter:

- Synd att jag hade en tjuvstart i första racet. Men nu är det lite lika för alla. Nästan alla har väl en drop redan, så alla poäng vi drar på oss imorgon måste vi räkna.

Vindarna har varit varierande. På söndagen blåste det upp mot 25 knop och på måndagen runt 10–14 knop med starka strömmar. Vindprognosen för sista dagen säger att det kan bli lite väntan på vind – men den bör bli ganska frisk när den väl kommer. Men det finns också risk för åska.

- Det känns bra. Lite nervöst, men det ska bli kul i morgon, säger Jesper.

 

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info