Hoppa till sidans innehåll
Foto: © Matias Capizzano

VM-nia en besvikelse för Anton och Fredrik

28 FEB 2016 10:52
Inte heller sista dagens medaljrace i 470-VM i Argentina blev någon succé för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. De blev nionde båt i det tio båtar stora startfältet – och därmed slutade de också på en nionde plats totalt.
  • Skapad: 28 FEB 2016 10:52

Seglingarna har avgjorts i San Isidro två mil norr om huvudstaden Buenos Aires. Det som det snackats mest om är all växtlighet som funnits i vattnet. Fredrik Bergström har beskrivit det som att segla på en åker och ibland har båtarna helt enkelt fått tvärstopp när de kört in i stora mängder sjögräs.

- Det blev inte den avslutning som vi ville visa upp att vi kan. Vi är nöjda med en del av tävlingen, där vi verkligen kan visa att vi är topp tre. Men ibland faller vi igenom på en nivå som inte är acceptabel, säger Anton och får medhåll av sin gast:

- Visst vill vi mycket, men det måste man få göra när man skall bli bäst och det är det vi satsar på. Nu har vi fem månader och gasa vidare till att nå piken på OS i Rio, säger Fredrik och fortsätter.

- Resultatet på VM är fortfarande ett bra resultat. Men vi kommer att slipa vidare på tekniska detaljer och få till vår nya båt inför EM som seglas andra veckan i april på Mallorca.

Guldet i 470-VM vanns av kroaterna Sime Fantela/Igor Marenic som därmed visar att rutin betyder mycket.- De två har seglat tillsammans i 15 år. De har gjort två OS, vunnit VM två gånger och tagit VM-medaljer vid ytterligare fem tillfällen.

Se fullständiga reultat på tävlingens hemsida

 

Tidigare nyheter:

 Sjögräset stoppade Anton och Fredrik i VM - 27 feb 2016

Det blir ingen VM-medalj i 470 klassen i Buenos Aires för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. De två lyckades inte bemästra de svåra förhållandena med mängder av sjögräs i vattnet, utan rasade från femte till nionde plats och därmed är en VM-medalj utom räckhåll.

- Idag faller vi platt. Första racet ställer sjögräs till det för oss. Vi lyckas inte få båten att gå framåt och missar då viktiga beslut och hamnar på efterkälken med en gång. Skillnaderna är så stora att det är svårt att komma tillbaka när du väl blivit fast i skiten, berättar Fredrik och fortsätter:
- Inför andra racet blev vi tvungna att flytta till nytt banområde då vattnet försvann. Man kunde hoppa av båten och stå på botten med vatten till midjan där vårt race skulle ha avgjorts. Åter igen möttes vi av stora fält med sjögräs upp mot kryssmärket och resultaten blir pannkaka. 

Fredagens två race slutade med placeringarna 23 och 19 och en nionde plats totalt. Och även om de får segla i lördagens medaljrace där de tio bästa båtar är med så kan de inte nå en pallplats.
- Vi är otroligt besvikna över dagens seglingar. Men vi får bita ihop. Imorgon ser vi fram emot medaljrace och ser det som viktig träning inför OS i Rio till sommaren, säger Fredrik.

Den andra svenska båten i detta VM, med Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, slutar på en 20:e plats.

Skribent: Mats Olsson

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info