Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesus Renedo

Två svenska båtar i topp i världscupen

30 APR 2016 20:32
Sakta med säkert har Josefin Olsson klättrat i resultatlistan i världscupseglingarna i franska Hyères. Inför sista dagens medaljrace leder hon efter att ha blivit tvåa och trea i lördagens två seglingar i Laser Radial. Hon har seglat stabilt och jämnt i de mycket ojämna förhållandena. Josefin är numera helt oberoende av väder – en förmåga få seglare besitter.
  • Skapad: 30 APR 2016 20:32

Nu väntar ett medaljrace på söndagen med de tio bästa. Och för Josefin gäller bara en sak. Att hålla belgiska Evi Van Acker bakom sig. Gör hon det så blir det ett svensk guld.

- Det är sällan man får en sådan här chans, att bara segla mot en motståndare. Det blir som ett matchrace. Den här chansen kommer jag att ta, säger Josefin.

Det var som vanligt vindfattigt på morgonen i Hyères och tävlingarna kom igång först vid lunch. Men för de på Josefins bana blev det riktigt mycket vind – upp mot 10-12 m/s som mest.

Lisa Ericson/Hanna Klinga leder fortfarande i 49erFX även om lördagen inte var lika lyckad som de tre inledande dagarna. Serien 9-12-24-3 var inte riktigt vad de presterat tidigare i Hyéres. Tredjeplatsen i dagens fjärde och sista race gjorde ändå att de behåller ledningen i 49erFX, men tvåan Martine Soffiatti Grael/Kahena Kunze från Brasilien skuggar på samma poäng som svenskorna.

- Det var trixigt idag. Det blev två lättvindsrace och två hårdvindsrace. Men det som är kul är att vi verkligen hittat speeden i hårdvind, säger Lisa och fortsätter:

- Nu har vi ett perfekt utgångsläge för söndagen och vi får träna på att ha all press på oss.

En liten bit ner i resultatlistan i 49erFX avancerade den andra svenska båten med Julia Gross/Cecilia Jonsson. Med serien 5-2-14-7 är de nu på sjunde plats.

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström seglar också mycket stabilt. Efter en lite knackig start har de klättrat i resultatlistan och efter serien 10-3-8 på lördagen är de på tredje plats i 470. Bakom dem seglade även Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar stabilt och efter tre elfteplatser på lördagen slutar de tolva totalt –  endast sju poäng från en plats i söndagens medaljfinal.

I 49er hade Carl P Sylvan/Marcus Anjemark inte sin bästa dag och de föll från nionde till elfte plats. Men de hade extremt mycket otur. Planen var att segla fyra race i 49er men med bara sista undanvinden kvar i dagens fjärde race bröt arrangören tävlingen. Då låg Carl och Marcus bra till och kunde mycket väl ha nått den efterlängtade tiondeplatsen. Nu slutade de elva. Endast en placering från söndagens medaljrace.

Max Salminen gjorde sitt bästa resultat på lördagen när han blev femma vilket innebär att Max tar den tionde och sista platsen i söndagens medaljrace i Finnjolle.

Totalt hade Sverige 13 båtar till start i de tio OS-klasserna i Hyères där de 40 bästa i världen i varje klass var inbjudna. När seglingarna nu avslutas på söndagen med de tio bästa i varje klass så har Sverige fem besättningar i medaljfinal.

 

Följ tävlingarna här: http://swc.ffvoile.com/

 

Laser Radial

1. Josefin Olsson, 22 p

20. Lovisa Karlsson, 109 p

 

Laser Standard

27. Jesper Stålheim,  162 p

 

Finnjolle

10. Max Salminen, 56 p

16. Björn Allansson, 81 p

 

49erFX

1. Lisa Ericsson/Hanna Klinga, 58 p

7. Julia Gross/Cecilia Jonsson, 95 p

 

49er

11. Carl P Sylvan/Marcus Anjemark, 142 p

18. Fritiof Hedström/Victor Västernas, 179 p

23. Victor Bergström/Niclas Düring, 217 p

 

470 herrar

3. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström 40 p

12. Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, 83 p

 

Nacra17

18. Ida Svensson/Rasmus Rosengren, 191 p

 

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info