Hoppa till sidans innehåll

Tufft VM väntar 49er, 49erFX och Nacra 17 i Clearwater

09 FEB 2016 02:24
Idag, tisdag, inleds VM i 49er, 49erFX och Nacra 17 i Clearwater utanför Tampa på Floridas västkust. Sverige har sex besättningar på plats. Och efter två medaljer i världscupen i Miami för drygt en vecka sedan finns det förväntningar på svenskarna.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:27

I 49er är tre svenska båtar med. Carl Sylvan/Marcus Anjemark vann en bronsmedalj förra helgen i Miami och vill givetvis visa att det inte var en tillfällighet. Men de utmanas av Victor Bergström/Niclas Düring och Fritiof Hedström/Victor Västernäs.

I 49erFX vann redan OS-klara Lisa Ericson/Hanna Klinga ett brons efter en mycket stabil vecka. Men även Julia Gross/Cecilia Jonsson gjorde en bra tävling och slutade på sjunde plats.

- Det var fantastiskt roligt att se de bägge bronsmedaljerna på världscupen genom Carl P Sylvan/Marcus Anjemark och Lisa Ericson/Hanna Klinga. Som lag var vi kanske den främsta nationen t.o.m. vilket vi aldrig varit nära tidigare, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Nu är det VM, så det blir mycket svårare, dels genom att några toppbesättningar som saknades i Miami nu är med, dels genom att många trots allt såg Miami som en träningsregatta inför VM. 

- Men mina förhoppningar är att vi ska ha samtliga sex båtar i guldfinal och tre båtar i medaljrace – och åtminstone en pallplats. Det skulle vara ett mycket starkt resultat.

Förutom de fem båtarna i 49er/FX tävlar Ida Svensson/Rasmus Rosengren i Nacra 17.

- Det skulle vara en stark prestation om Ida och Rasmus kunde ta sig till guldracet och uppnå ett topp 25 resultat, vilket skulle vara personbästa för dem, säger Magnus.

Landslaget tas ut i augusti och februari. Då slåss alla besättningarna om att få, eller behålla, sin plats i Swe Sailing Team.

- Just nu är det speciellt relevant för alla killarna i 49er som ju är nya konstellationer. Kriterierna är topp 25 på VM eller upprepade gånger bland de 20 bästa på världscupen. Talanger kan i undantagsfall tas in på lite lägre resultatnivå. Alla måste dessutom visa på ett program och en utvecklingskurva som pekar mot topp 15 inom två år, bland de tio främsta inom två till fyra år och mot medalj i framtida OS. Så det finns en bedömning som görs tillsammans med resultaten, säger Magnus Grävare och fortsätter:

- I övrigt kan man säga att vindarna stundtals varit mycket starka här i Clearwater, vilket tillsammans med grunt vatten gjort förhållandena mycket besvärliga under förberedelserna. Prognosen är något oförutsägbar. Men det kan bli mycket starka vindar de inledande dagarna, kanske för starka för att kunna tävla i, för att sedan avta fram mot torsdag-fredag.

- Vi har ett mycket bra team i Clearwater, som blir en mycket spännande tävling eftersom det är första gången ”Olympiska High Performance-klasser” har ett VM tillsammans.

Svenska deltagare:

49er

Carl Sylvan/Marcus Anjemark

Victor Bergström/Niclas Düring

Fritiof Hedström/Victor Västernäs 

49er FX

Julia Gross/Cecilia Jonsson

Lisa Ericson/Hanna Klinga 

Nacra

Ida Svensson/Rasmus Rosengren

Följ regattan, live på youtube torsdag-söndag

Nacra - http://www.saillife.com/

49er / 49er FX - http://49er.org/event/2016-world-championship/

Regatta formatet:

49er/FX:  

Opening series, 2 fleets - tisdag-torsdag

Gold fleet series (25 båtar) resp. Silver (övriga) - fre-lör och söndag fm

Medaljrace - 10 båtar, Söndag efermiddag

Nacra

Opening series, 2 fleets - tisdag-torsdag

Gold fleet series (50/50 guld/silver) - fredag-lördag

Medaljrace, söndag för de tio främsta (övriga kör ytterligare 1 finalrace)

  

Här följer en tillbakablick på förra årets VM, som otroligt nog ägde rum för bara 3 månader sedan, i San Isidro, Argentina. Mycket slow motion utlovas, och Team Hedström/Västernäs i gymmet. 

  

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info