Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesus Renedo/Sailing Energy

Sylvan/Anjemark bäst bland svenskarna på VM i Clearwater

14 FEB 2016 13:53
Carl P Sylvan och Marcus Anjemark imponerade på lördagen under den första finaldagen i Clearwater på Floridas västkust. Med placeringarna 2-4-3, i de tre seglingarna, avancerade de från 15:e till nionde plats i 49er VM.
  • Skapad: 14 FEB 2016 13:53

Lördagen blev en perfekt mellanvindsdag i det övre registret. Sylvan/Anjemark tog kommandot direkt i första racet och tog ledningen, som sen blev en bra tvåa i mål.

- Vi skulle varit lite mer kalla, men det viktigaste var att segla i fältet. Det finns alltid de som kommer att gå längre ut på sidorna och riska. Men vi hade sex race framför oss och nu har vi gjort tre och fick ihop den bästa dagen av alla i guldfleetet, säger Carl och Marcus som seglade upp sig sex placeringar

I FX-klassen fick Julia Gross/Cecilia Jonsson till en bra början.

- Men en av våra trapetslinor släppte. Det kostade oss ett race. Lite onödigt, men så blir det ibland. Livet går vidare, säger Julia och Cicci som är revanschsugna inför söndagen då de tappade fem placeringar i sammandraget.

Lite mer tappade den andra svenska FX-båten med Lisa Ericson/Hanna Klinga som föll från tionde till 19:e plats i totalen.

-  I FX så har prestationen varit ok, men inte mer. Lisa och Hanna får kämpa lite extra när det blåser, då de är lite mindre än vissa andra. Då måste deras utförande vara perfekt, vilket det inte varit. För att vinna regattor, vilket är målet, så måste de vara helt i topp när förhållandena är optimala för dem. De kämpar men de har, som sagt, inte varit helt på topp, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Julia och Cissi gör vad som kan komma att bli deras bästa internationella mästerskap hittills. De är inte heller felfria. De behöver mycket racing och få bort ojämnheterna i tekniken eller det tekniska utförandet. Men farten är stundtals mycket bra.

Det unga paret Ida Svensson/Rasmus Rosengren i Nacra 17 ligger kvar runt 20:e plats

- Idag tvekade vi inte någonstans och då är vi med topp-20 hela tiden. Vi fick också till undanvindarna som vi inte fått tidigare. Och vindar på tio m/s och vågorna som blev allt högre har vi tappat respekten för nu, säger Ida och Rasmus.

Även förbundskaptenen är nöjd med Ida och Rasmus.

- De har ofta startat bra och därmed legat bra till vid första market. Men de tappar några båtar på varje undanvind än så länge. De är ibland inte tillräckligt bestämda i besluten, det tar lite längre tid i accelerationen vid märken eller efter gippar, säger Magnus men konstaterar samtidigt:

- Ida och Rasmus har tagit stora kliv och de är utan tvekan en av de mest lovande yngre besättningarna här på VM.

Mycket vind har utlovats inför sista dagen då 49er-klasserna fortsätter sin guldfleet i tre race på söndagen innan medaljfinalen.

 

Läs mer på: http://www.manage2sail.com/en-US/event/8845f1dc-a649-4880-bf22-abf02522e09a/#!/results?classId=83806ed6-1e5f-4e0d-819d-5e7497871588

 

Svenska placeringar efter femte dagen:

9. Carl P Sylvan/Marcus Anjemark, 49er, guldfleet.

17. Julia Gross/Cecilia Jonsson, 49erFX, guldfleet.

19. Lisa Ericson/Hanna Klinga, 49erFX guldfleet.

22. Ida Svensson/Rasmus Rosengren, Nacra.

27. Fritjof Hedström/Victor Västernäs, 49er, silverfleet.

35. Victor Bergström/Niclas Düring, 49er,silverfleet.

 

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info