Hoppa till sidans innehåll
Foto: Fredrik Lassenius

Svenskt guld och silver i Laser-EM

04 MAR 2016 17:10
Det blev guld till Jesper Stålheim i Laser Standard och silver till Josefin Olsson i Laser Radial när EM avslutades på Gran Canaria på fredagen.
Josefin har varit klar för Rio-OS sedan i höstas. Jesper har dock ännu inte fått sin OS-biljett. Men nu lär han inte behöva vänta länge till.
  • Skapad: 04 MAR 2016 17:10

- Det känns jäkligt bra. Det har verkligen varit en comebackregatta. Jag lyckades ta mig upp på andra varvet gång på gång tack vare riktigt bra undanvindar och andrakryssar. Det känns helt enkelt underbart, säger Jesper direkt efter sin seger.

EM har bjudit på många olika förhållanden. En dag fick seglingarna ställas in på grund av för lite vind. En annan dag har de ställts in för att det blåst för mycket. Och när det väl har seglats så har det varit allt från lättvind till hårdvind – i regn och i sol.

För Jesper Stålheim var segern hett efterlängtad. Han har stått i särklass i Laserklassen i Sverige ett par år, men 2015 kom inte det stora lyftet som alla hoppades på – inte minst Jesper själv. Men nu finns inte längre nått tvivel kvar.

För Jesper blev EM utanför Las Palmas ett bevis på att han har vad som krävs. Han började veckan lite svagare även om han var bra med i nästan alla race. Sakta men säkert har han klättrat upp i resultatlistan och inför fredagens tre seglingar låg han tvåa.

Och sista dagen var det inget snack. Jesper seglade stabilt i den ojämna och byiga vinden och vann till slut med ganska stor marginal. Segern innebär att Jesper nu blir den som ska försöka försvara den svenska bronsmedaljen som Rasmus Myrgren vann i Laserklassen i London 2012.

Josefin Olsson började EM på absolut bästa sätt när hon vann de tre första kvalseglingarna. Hon tappade något i mitten av veckan men kom tillbaka starkt i slutet. Och eftersom EM är ett öppet mästerskap så var hela damvärldseliten på plats. Bland annat besegrade Josefin guldmedaljören, Lilja Xu, från OS 2012. Men den som vann EM var holländskan Marit Bouwmeester som var tvåa på senaste OS.

- Jag hade chansen. Det var en bra regatta, men ett tråkigt slut. Det känns lite som en besvikelse, säger Josefin om sitt EM.

Läs också på www.facebook.com/SvenskaSeglarforbundet/

Svenska resultat

Laser Standard Men

125 deltagare

1 Jesper Stålheim

43 Anders Karlsson

48 Emil Bengtson

78 Philip Claesson

80 Marcus Magnusson

91 Albin Gipperth

124 Jacob Kjellsson

 

Laser Radial Women

98 deltagare

2 Josefin Olsson

49 Lovisa Karlsson

55 Olivia Bergström

91 Julia Carlsson

98 Paulina Karlsson

 

Laser Radial Men

42 deltagare

14 Wilhelm Kark

29 Emil Alnebeck  

30 Hugo Svensson

39 Ludde Lindqvist

41 Jakob Haga

42 Stefan Karlsson

Läs mer här: www.gcsiw.com/

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info