Hoppa till sidans innehåll

Fler seglare i SWE Sailing Team

13 MAR 2016 21:17
Efter bra resultat på VM i 49er och Nacra 17 i Florida i februari presenterar nu Svenska Seglarförbundet nya namn i landslaget, SWE Sailing Team.
  • Skapad: 13 MAR 2016 21:17

Förbundskapten Magnus Grävare beskriver uttagningssystemet:

- Vid uttagningarna till SWE Sailing Team följer vi de kriterier vi satte upp efter erfarenheter som gjordes under den framgångsrika OS-satsningen mot London 2012. De viktigaste punkterna tycker jag är att vi kräver en hög resultatnivå för att komma in i laget, vi vill ha ett ambitiöst prestationsklimat i truppen. Nivån som gäller är att man är topp-25 på VM eller flera gånger bland de 20 främsta på världscuper under de senaste 1,5 året. Dessutom måste man kunna visa på en progression i utvecklingen som i slutändan skall leda mot den absoluta världstoppen. Där tittar vi både på resultatutvecklingen den senaste tiden och den plan som seglarna har för framtiden. Givetvis så analyserar vi då hur bra planen har fungerat och kvalitén på genomförandet och insatsnivån. Detta försöker vi göra gemensamt med seglare, tränare och deras klubbar.

 

Nya i landslaget 2016

49er: Carl P Sylvan, 29 år, GKSS / Marcus Anjemark, 23 år, KSSS. 

Förbundskaptenens kommentar:

- Carl och Marcus har gjort bra resultat på nästan alla tävlingar de deltagit på sedan de började segla tillsammans förra hösten, de blir uttagna på sitt mycket starka VM resultat. Tolfteplatsen är på nivå med det bästa Sverige någonsin presterat i klassen och de visade på andra tävlingar och enskilda dagar på VM att när det klaffar för dem så kan inga av konkurrenterna gå säkra. Teamet verkar fungera mycket bra tillsammans och kompletterar varandra väl. Det är särskilt roligt att när man kan presentera en föryngring i truppen. Marcus är väldigt ambitiös och kommer att vara med i laget under lång tid framöver. Vi hoppas att dessa killar, eller för den delen någon de av övriga nya 49er-konstallationerna kvalificerar Sverige till OS på Mallorca regattan under påskhelgen. Carl och Marcus börjar närma sig den nivå som SOK kräver för uttagning till OS.

Ida Rasmus VM 2016 Laurens Morel saltycoloursdotcom
Ida Svensson och Rasmus Rosengren är den yngsta besättningen som blivit uttagna till landslaget. Foto Laura Carrau/BISC

Nacra 17: Ida Svensson, 18 år / Rasmus Rosengren, 20 år, KSSS

Förbundskaptenens kommentar

- Ida och Rasmus blev 22:a på VM i Clearwater i februari och kvalificerar sig därför i laget. Men de gör det så klart också för att de är ett av de mest talangfulla teamen vi fått fram i Sverige på mycket länge. De är den yngsta besättningen som blivit uttagna i laget på mycket länge, i alla fall under min tid som förbundskapten. De har både bakom sig och inte minst framför sig mycket stora utmaningar. Nacra 17 klassen som en ny tekniskt utmanande OS-klass är full av rutinerade äldre seglare som hela tiden jobbar hårt med att förstå hur man bäst seglar båten, att då börja som tonåringar och försöka konkurrera är mycket tufft. Ida och Rasmus har fått slita hårt för att komma så långt som man gjort, vi tar med dem i landslaget nu för att de visar att de har den tuffhet och drivkraft som krävs för att nå toppen. Men vi har inga illusioner om att det inte blir hårt för dem att ta nästa steg. Vi vill genom uttagningen visa dem att vi tro på dem, tror de har kvaliteter som krävs för att närma sig världstoppen, men det är mycket viktigt för dem att skynda långsamt och ha massor av tålamod. 

 

Under förra året föll några seglare eller team ur laget av olika skäl såsom bristande resultatutveckling, att man inte blivit uttagen till OS eller att skador har hämmat utvecklingen. Seglarförbundet vill passa på att tacka följande seglare för deras insatser, de har alla gjort resultat på absoluta internationell toppnivå under den tid de var med i SWE Sailing Team och bidragit till lagets utveckling och sammanhållning, dessutom är de inspirerande förebilder för oss alla som idrottsmän:

- Johan Molund/Sebastian Östling, 470

- Emil Cedergårdh, Laser

- Otto Hamel, 49er

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info