Hoppa till sidans innehåll

GULD!! och silver!

30 OKT 2015 14:03
Josefin Olsson tog chansen på söndagmorgonen I Abu Dhabi och vann guldmedaljen i världscupfinalen efter ett jämnt race. En stark andra kryss där hon körde ifrån de holländska och belgiska konkurrrenterna I Laser Radialklassen fällde avgörandet. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström tog silver I 470 efter en stark finalsegling där de blev 3:a
  • Skapad: 30 OKT 2015 14:03

Detta var Josefin Olssons första seger i en stor internationell regatta, det lovar gott inför VM som går om några veckor i Oman.

josefin ABU Dhabi

Anton och Fredrik följer nu upp en stark andra halva av säsongen efter att ha varit 5:a på för-OS och 6:a på VM. Johan Molund och Sebastian Östling rundade av en fin svensk seglingsmorgon i 470 klassen genom att avancera till en 4:e plats på regattan.

anton fredrik 2 

Jesper Stålheim i enmansklassen Laser hade chans på medalj inför finalseglingen men en 5:e plats idag gjorde att han föll ned till en 7:e plats totalt.

Josefin Olsson kommenterade sin insats så här:

- Jag är jättenöjd med min regatta, jag kanske toppade min form för tidigt, skrattar Josefin och tänker på VM som går i Oman om 3 veckor.

- Också idag var det landvind, men nu i finalseglingen var vi mycket närmare land så vinden var lite svagare och framför allt mycket snurrigare. Så det blev stora omkastningar i fältet. Jag gjorde en riktigt bra andra kryss där jag och några andra båtar ryckte ifrån klungan med holländskan och belgiskan som jag slogs om segern med.

Även Anton Dahlberg var nöjd med teamets regatta och berättar om dagens race:

Vi gjorde riktigt bra start idag i ett säkert läge, det var där vi tog kommandot över de som jagade oss om silvret. Vi rundade kryssmärket som 3:a och just då så var vi faktiskt i ledningen totalt när australiensaren rörde till det för sig vid rundningen. Jag vet inte riktigt vad som hände men helt plötsligt var det bakom alla. Men de är starkast av alla på undanvinden och redan vi nästa märke var de tillbaka i klungan, hela fältet samlades ihop då förresten. Men vi var riktigt starka på andra kryssen också men koncentrerade oss på att kontrollera andra platsen totalt. När vi gjorde ett bevakningslag på slutet av andra kryssen för att säkra amerikanen, så släppte vi kontakten med australiensaren, som gick om oss, men i det läget spelade det inte så stor roll, guldet var borta för oss i alla fall.

Vi har tagit rejäla kliv fram de senaste tävlingarna och nu känns det som vi slåss med de främsta hela tiden, det roliga är att vi också känner att vi har massor att utveckla. Australiensarna är riktigt bra på undanvindarna, men vi närmar oss och i våra bästa stunder är vi väl så bra, men de är säkrare och har alltid koll på vilken teknik som är bäst för stunden. Dit skall vi också, säger Anton med gott självförtroende.

Vi är nöjdast med att vi höll ihop de hela vägen, vi tyckte att vi misslyckades lite med det på VM och För-OS tidigare i år.

Länk till resultat här: www.sailing.org/worldcup/results/index.php

RAPPORT INFÖR FINALEN

Svenska seglarna har stora framgångar vid världscupfinalen i Abu Dhabi som avslutas med medaljrace för de tio främsta på söndag. Bäst till ligger Josefin Olsson i Laser Radial på en andra plats bara en poäng efter ledaren. Även Anton Dahlberg & Fredrik Bergstöm ligger på silverplats men för dem är det något längre upp till guldet.

För VM-silvermedaljören 2014 Josefin Olsson är det en kamp med holländskan Marit Bouwemeester om guldet, endast en poäng skiljer dem åt så det är först i mål som gäller dem emellan.

Också Anton Dahlberg och Fredrik Bergström ligger på en andra plats men de måste slå den femfaldige världsmästaren, australiensaren Mat Belcher med gasten Will Ryan med fyra båtar imorgon för att ta guldet samtidigt som det är tätt bakåt.
Bland dem som jagar återfinns Johan Molund och Sebastian Östling som ligger på 5:e plats.
 

Jesper Stålheim i Laser ligger också han 5:a efter att ha vunnit grundseriens första och sista segling. Jesper har god chans till en bronsmedalj om han lyckas fortsätta spika.

-Vi har startat tidigt varje dag här i Abu Dhabi i stark och skiftig landbris, en vind som senare har dött ut när sjöbrisen försökt dra igång. Jag har startat riktigt bra hela regattan och har sen hittat rätt väg upp på första kryssarna, är extra nöjd med att kryss farten har varit riktigt bra i 15-20 knops vind. Jag går in med en bra känsla och starkt självförtroende inför morgondagen där jag har allt att vinna, kommenterar Josefin Olsson sin insats.

-Vi gillar att det är skarpt läge och det är en fantastisk möjlighet att få segla ett avgörande race med perfekt inramning. Vi går ut som tvåa, det är tajt i toppen. Vi kommer fokusera på vår segling. Sju poäng upp till guld. Självklart vill vi vinna, säger en laddad Anton Dahlberg.

Regattan i Abu Dhabi är avslutningen på Internationella Seglarförbundets världscupserie med sex regattor på fem kontinenter. Finalen avgörs i ett fält på 20 båtar där vinnaren i varje deltävling plus de högst rankade i världen är inbjudna. Deltar gör OS-klasserna och kite. 

Finalerna avgörs med första start kl. 09.00 lokal tid (06.00 svensk tid) på söndagen.

Seglingarna kan följas via tracking här www.sailing.org/worldcup/multimedia/tracking.php

Länk till resultat här: www.sailing.org/worldcup/results/index.php

RAPPORT EFTER 2 DAGAR

För andra året I rad så går världscupfinalen för OS-klasserna I Abu Dhabi. Ett litet men starkt svenskt team är på plats. Återigen är det Josefin Olsson som presterar bäst av de svenska seglarnar då hon ligger 2:a efter andra dagens seglingar med serien 10-2-2-4. Regattan avslutas med medaljrace på söndag

Finalen är i år väldigt stympad på grund av att inte mindre än 8 av de 10 OS-klasserna har sitt VM under oktober-november och det är egentligen bara Laser Radial och Laser som har en full uppställning med deltagande av de 20 främsta i världen, så som det var tänkt. Värst drabbat är Nacra och 49er FX som inte deltager överhuvudtaget.

Av de övriga svenskarna så ligger Anton Dahlberg/Fredrik Bergström bra med på en 3:e plats i ett litet men relativt starkt 470 fält, de skuggas av Johan Molund/Sebastian Östling på 5:e plats. Jesper Stålheim som började regattan med en seger har fallit tíllbaka till en 7:e plats, men som sagt i Laser Standard finns hela eliten på plats så poängen här är lite högre och Jesper har fortfarande chansen till en toppenplacering. I RS:X så ligger både Adam Holm och Fanny Baumann på en 13:e och näst sista plats i ett tufft fält.

Följ regattan

Se KSSS sportchef Björn Johanssons intervjuer med sin klubbs seglare här.

Följ Molund/Östling från den andra klubben här.

Molun/Östling

 Molund/Östling

 

Skribent: Magnus Grävare
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info