Hoppa till sidans innehåll

Svenska tjejerna i final i Rio

21 AUG 2015 04:36
Det är dags för final på För-OS i Rio, och det är de svenska tjejerna som är först ut. Lisa Ericson och Hanna Klinga seglar för medalj, kanske guld och Josefin Olsson som tog sin 3:e spik på 9 seglingar har chans på en fjärdeplats.
  • Skapad: 21 AUG 2015 04:36

Starttider - Fredag

Josefin Olsson Laser Radial - 18.45 (svensk tid)

Lisa Ericson/Hanna Klinga - 20.15

Resultat

Livetracking

Lisa Ericson och Hanna Klinga har gått från en sista plats i inledningsracet till en delad andra plats inför medaljfinalen på fredagen. Under torsdagen blåste vindarna fint, åtminstone inledningsvis efter en kallfront passerat under natten. FX-klassen seglade på Sockertoppsbanan, långa stunder i lä om det höga berget med extremt snurriga vindar som konsekvens. De svenska tjejerna genomförde dagen främst av alla med serien 4-3-7. De delar andra platsen med de brasilianska hemmahoppen, årets seglare i världen 2014, Martine Grael och Kahena Kunze och med endast 9 poäng fram till ledande italienskorna Conti/Clapcich finns det till och med en liten chans till guld.

Josefin Olsson i Radial har under veckan blandat högt med lågt, började faktiskt även hon nästan längst back i fältet på den inledande seglingen i lördags, men har sedan dess rejält kommit igen och faktiskt presterat bäst av alla under de sista två dagarna i grundserien. Hon kan tyvärr inte nu nå hela vägen fram till pallen utan för slåss om platserna 4 till 9 i medaljracet.

Josefin dag 1

För de svenska herrarna blev torsdagen tyvärr ett bakslag och nästan samtliga föll tillbaka i fältet. Max Salminen i Finnjolle och Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 har ytterligare två seglingar kvar i grundserien under fredagen då det har chansen att ta sig tillbaka in i medaljstriden där de befann sig tidigare i veckan.

För övriga svenskar har regattan varit tyngre. Jesper Stålheim inledde precis som damerna långt bak. Han blandade topplaceringar med tjuvstarter och köplaceringar under de två första dagarna för att sedan segla riktigt dåligt och oinspirerat i mitten på veckan, innan han på torsdagen avslutade med mer anständiga 10-5. Inte det genrep här i Rio som Jesper önskade sig.

Slutligen så kraschade 49ern Bergström och Västernäs ut ur regattan, tyvärr både bosktavligt och bildligt, idag efter en godkänd insats tidigare i veckan. 49er klassen hade efter en vilodag och en dag utan vind 40 % av grundserien att segla om under torsdagen. Den svenska besättningen tog tyvärr maximal poäng, aldrig bra inom segelsporten, efter en kappsejsning i första seglingen och sist i mål, så gick en spridare av strax innan mållinjen i dagens andra race. När spridaren gick av kapsejsade båten och rorsman Bergström fastnade i fotstrapen och skadade foten. Det blev bogsering in och inte tid nog för att få upp en ny rigg i båten för de avslutande 2 seglingarna i grundserien. Inte för att det spelade någon roll då Victor B. fick åka till sjukhuset för röntgen och MRI av foten. Det enda positiva med dagen var att skadan verkar vara relativt lindrig även om Victor har ont och haltar rejält. 49ern besättningen som har gått framåt starkt denna säsongen får nu sikta på att komma tillbaka till Rio denna tid nästa år för att visa vad de kan.

Precis 350 dagar återstår innan spelen invigs 2016.

Skribent: Magnus Grävare
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info