Hoppa till sidans innehåll

Hurtig/Boberg SM-vinnare i C55

21 AUG 2020 09:33
Thomas Hurtig och Fredrik Boberg från Alingsås SS tog hem årets SM-guld i C55 som arrangerades i Hjuvik. Silvret knep Jacob Reutserskiöld/Casper Österlind Malmö SS och bronset gick till Oscar och Hugo Johansson från Skanör.
  • Skapad: 21 AUG 2020 09:33

I helgen samlades 18 förväntansfulla och tävlingssugna C55-besättningar i ett soligt Hjuvik för att göra upp om SM-medaljerna. Det var ett blandat startfält med flera ungdomsbesättningar, gamla rävar och mixade besättningar, dambesättningar samt herrbesättningar. Glädjande fanns det många nykomlingar i klassen som presterade väldigt bra. En enkel båt att låna från en klubb samt enkel layout på båten gör att många kan segla, lasta, köra med B-körkort och vara med och kappsegla i ett konkurrenskraftig startfält.

På grund av Covid-19 så hade organisationen tillsammans med C55-förbundet valt att begränsa deltagarantalet till maximalt 25st båtar vilket uppfylldes samt även att minska på tävlingsdagarna från tre till två dagar.

Tajt i toppen efter första dagen
På lördagsmorgonen samlades alla besättningar till ett skepparmöte för att få helgens förutsättningar. För att citera organisationen:”Vi har ett fantastiskt väder men tyvärr inte för seglare”. De tog rätt beslut att skjuta upp seglingarna 1 timme i väntan på vind, vilket kom som utlovat klockan 12 som utlovat.

Det genomfördes 5st race á 35min under lördagen i svaga och skiftande vindar. Det var tajt i toppen mellan besättningarna Tomas Hurtig/Fredrik Boberg från Alingsås SS och Jacob Reuterskiöld/Casper Österlind från Malmö SS. Malmöbesättningen, som var en nykomponerad besättning inom C55-klassen behärskade vindarna bäst och tog ledningen med 1 poäng före rutinerade Alingsåsbesättningen efter första dagen. På tredje plats låg bröderna Oscar & Hugo Johansson från Skanörs Båtklubb som är flerfaldiga SM-vinnare i klassen. Det var glada toner och trevligt ”häng” på hamnplan efter seglingarna med grillade burgare och svalkande dopp.

Ström och skift skakade om fältet under söndagen
Söndagsmorgonen vaknade hela klassen upp till stiltje och det blev samma procedur som söndagen med uppskjuten start i väntan på vind. Även denna dag kom det vind, om än lite mindre och seglingsledningen skickade ut startfältet på vattnet.

I första racet vad det stora skift och en hel del ström vilket skakade om fältet rejält. Tomas och Fredrik seglade in fint på en andra placering och tog över totalledningen medans Malmö- och Skanörsgänget halkade långt ner i resultatlistan. Far och son, David & Olle Nordholm, lyckades med en fin spik vilket gjorde att de tog över bronspengen. Det skulle avgöras i sista racet.

I ytterligare ett klurigt race med skiftande vindare så blev topp-3 i racet även det slutliga resultatet för pallen:

  1. Tomas Hurtig/Fredrik Boberg, Allingsås SS
  2. Jacob Reuterskiöld/Casper Österlind, Malmö SS
  3. Oscar Johansson/Hugo Johansson, Skanörs BK

 Hjuviks Båtklubb gjorde ett fantastiskt jobb på flera sätt. De lyckades få igenom 7st seglingar under två dagar med kluriga vindförhållanden, trevligt och välkomnande bemötande samt säkert genomfört under rådande Coronasituation.

Skribent: C55-förbundet

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info