Hoppa till sidans innehåll

Grundel/Strömdahl SM-vinnare i 505

31 AUG 2020 08:05
För andra året i rad avgjordes SM i 505 i Skåne och för tredje året i rad fick stockholmsparet Thomas Grundel /Johan Strömdahl kliva högst upp på prispallen. Men svenskarna blev akterseglade i hårdvinden av gästande danskar och tyskar.
  • Skapad: 31 AUG 2020 08:05

Årets SM arrangerades av SS Delfinen i Vejbystrand. Tanken var att SM skulle fungera som språngbräda mot VM i Båstad/Torekov, men som så mycket annat detta märkliga år ställdes VM in och SM blev därmed årets absoluta höjdpunkt.  Traditionellt har five-klassen varit stark i Stockholm och Göteborg men på senare år har klassen fått ett allt starkare fäste även allra längst ner i söder. 505 är numera en stabil och växande klass i alla tre storstadsområdena.

Helgen den 22 till 23 augusti var blåsig, alltså perfekta förhållanden för five-segling. I det 30 båtar starka fältet hittade vi tre tyskar och två danska båtar. Överlägsen regattavinnare blev Wolfgang Hunger i par med Holger Jess. Efter ytterligare en tysk båt och två danska seglade de svenska mästarna in på en femteplats.

Delfinen arrangerade en alldeles utmärkt regatta. Perfekt lagda banor, klanderfria starter och inte minst hjälpsamma och gästvänliga på land. Corona utmanar på alla upptänkligt möjliga sätt och att arrangera med ett helt nytt säkerhetstänk kräver både planering och genomförandekraft. Betyget från deltagarna till arrangören, svenska såväl som de utländska var det allra högsta.

På vattnet skilde det i båtfart mellan den absoluta toppen och längre ner i fältet. 505 är en konst i hårdvind och få behärskar den bättre än flerfaldiga världsmästarna Hunger/Jess. Det blev uppenbart under SM-helgen att vi just nu har en bit kvar till den absoluta toppen. Samtidigt har klassen en tradition i Sverige som få andra, med väldigt meriterade fortfarande aktiva besättningar. Under SM fick vi dock allihop en svidande läxa av tyskar och danskar som hade en växel till att peta i.

Stort grattis till regattavinnarna Hunger och Jess. Lika stort grattis till svenska mästarna Thomas Grundel och Johan Strömdahl.

  1. Wolfgang Hunger, Holger Jess
  2. Tim Bögler / Finn Bögler
  3. Fabiola Wonterghem / Mickael Wonterghem
  4. Jan Saugmann / Christian Limbeck Mogensen
  5. Thomas Grundel / Johan Strömdahl

Lars Wester. Svenska 505-förbundet

Skribent: Lars Wester

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info