Hoppa till sidans innehåll

Blandade åldrar på första SMet i RS Aero

30 AUG 2020 20:35
27 deltagare i åldrarna 13-73 år deltog i det första SMet i RS Aeros om arrangerades tillsammans med SM i RS Tera av SS Kaparen i Gottskär 22-23 augusti.
  • Skapad: 30 AUG 2020 20:35

Bild: Erik Wahlberg, SM vinnare i RS Aero men även guldmedajör i Ungdoms-OS i skicross.

I strålande sol och stundtals utmanande vindar mellan 7 -10 m/s avgjordes SM 2020 för klasserna RS Aero och RS Tera med totalt 8 seglingar.

RS Aero seglarna genomförde sitt första SM med 27 deltagare i åldrarna 13 – 73 år från inte mindre än 10 olika klubbar. SM i RS Aero är en tävling för alla, killar, tjejer, tanter och gubbar från 45 -90 kg. Man väljer sin segelstorlek och alla är med i samma tävling. Detta är väldigt unikt och årets SM är inget undantag som bekräftar och visar RS Aerons roliga seglingsegenskaper samt bredd att locka seglare till den relativt nya klassen.

Erik Wahlberg svensk mästare i RS Aero
Erik Wahlberg, Gefle SS vann i stor stil mästersksapsguldet i RS Aero-klassen. Silvermedaljen gick till Hugo Sköld Orr, KSSS, som även ligger bra till för klassförbundets pris "Årets stjärnskott 2020". Bronsmedaljen vann Hampus Ljungberg, GKSS.

För första gången i jollesammanhang användes SRS-systemet för att kora vinnaren och detta gjorde att tävlingen var spännande hela tiden. Extra roligt tycker klassförbundet, då Erik Wahlberg så sent som för 2två år sedan blev svensk mästare i RS Tera-klassen.

RS Aero klassen växer otroligt fort både i Sverige och hela världen och för de svenska seglarna kvarstår två GP-seglingar i Alingsås och Lerum om 2 veckor. En seglingssäsong som tyvärr blivit påverkad av corona den också och som bidrar till ett extra stort sug  att träffas och segla med varandra igen.

Erik Rahm mästare i RS Tera Sport
RS Tera Sport seglarna kämpade på samma bana i tuffa vindar och utmanande vågor. Roligt att se flera nya seglare i klassen och fjolårets SM-vinnare Hanna Wallström från LjSS fick lämna ifrån sig mästerskapstiteln till Erik Rahm från LESS. Erik Rahm som tidigare seglat mycket optimist tyckte det var roligt att prova på en ny båtklass och seglade mycket bra under hela SM-helgen.

LESS tog storslam med silver till Sigrid Beckman och brons till Emrik Bergman. Totalt 9 seglare deltog i årets SM och 2021 arrangerar vårt grannland Danmark VM för RS Tera strax utanför Köpenhamn i början av augusti.

- Det är roligt att vi fick ihop så många deltagare i båda klasserna, säger klassförbundets ordförande Helena Barne. Det är glädjande att se alla unga RS Aero och Tera seglare kämpa så otroligt hårt och trots ett stort antal kappsejsningar så vek dom unga seglarna aldrig ner sig.

Övriga pristagare i RS Aero-klassen:

Bästa Kille Aero 5 - Hugo Sköld Orr KSSS

Bästa Tjej Aero 5 - Elisa Lindskog KSSS

Bästa Kille Aero 7 - Erik Wahlberg GSS

Bästa Tjej Aero 7 - Julie Lamarre KKKK

Bästa Kille Aero 9 - Theodor Hansson KKKK

Bästa Master - Björn Wärnberg LjSS

Bästa Grand Master - Gunnar Larsson KSSS

Stort grattis till alla seglarna och tack för ett fint genomfört SM!

Skribent: Svenska RS Tera RS Aeroförbundet

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info