Hoppa till sidans innehåll

Thomas Movin segrade i annorlunda Express-SM

07 SEP 2020 10:34
Trots rådande pandemi genomfördes Express SM i Åkersberga med Trälhavets Båtklubb som arrangör. Tomas Movin med besättning var blixtsnabba i den lätta vinden, seglade taktiskt klockrent och tog hem SM-guldet före Niklas Ehrnberg och Erik Lindén.
  • Skapad: 07 SEP 2020 10:34

Text: Detta är ett uttdrag av ett reportage som du kan läsa i sin helhet på klassens hemsida här.

Aldrig tidigare har Express SM avgjorts på sådant litet vatten. Utmaningarna var många för arrangörerna, då Folkhälsomyndigheten begränsade antalet seglare till 50 på banan samtidigt.

Svenska Seglarförbundet lyckades på ett fiffigt sätt anpassa föreskrifterna till detta, genom att påbjuda uppdelning i fleets och segling på inner- och ytterloopbanor om vartannat. TBK ordnade extra bryggor på två olika platser, dubbla mastkranar, segling i två grupper och sjösättning i tre olika omgångar. Det låter komplicerat, och det var det – men Expresserna lyckades hålla ännu ett SM och dessutom med 20 anmälda båtar, vilket får ses som mycket ett år då de flesta klasser inte håller mästerskap överhuvudtaget.

Start i lättvind och avslut i kuling
Första dagen bjöd på lättvind, men andra dagen visade att det kan blåsa kuling och gå sjö även på Trälhavet. Innan start blåste det över 12m/s, men minskade något till första start. Sista seglingen blev dock avgörande. Och farhågorna om att det nya formatet skulle kunna kasta om resultatlistan besannades. Efter en hel dag av bleke kom det till sist vind på söndag eftermiddag vid 15-snåret. Det hade kommit puffar tidigare, men de hade inte varit tillräckligt stabila för att seglingsledningen skulle dra igång en start. Silvergruppen sköts iväg, och guld startade också utan återkallelser. Båtarna långt ner mot lämärket verkade ha dragit det längst strået, då det verkade ha blåst mer på vänster sida av banan, samtidigt som det lönade sig att avsluta från höger. Första länsen började vinden dö ut, och precis när toppen passerat länsmärket vred vinden uppåt 70-grader. Sedan följde paradsegling med två sträckbogar och omöjligt att segla om. Svetsbolaget lyckades inte starta bra för första gången på hela regattan, och kunde inte segla ikapp täten. På vägen in räknades det frenetiskt på alla båtar. Vem vann? Vilken plats kom vi på?

Movin med besättning seglade taktiskt klockrent
År 2020 vinnare blev istället Tomas Movin i SWE 700 med besättning. De var blixtsnabba i den lätta vinden och seglade taktiskt klockrent, kanske mycket tack vare den inlånade taktikern Peter Thorwid som är en dokumenterat duktig seglare. På fördäck har de duktige Simon Runsten som seglat med 700 sen nysatsningen, och Peter Olsén stod för trimmet. Efter segrare Movin och Collberg, som landade på en orättvist dålig femteplacering, var det jämnt värre. Bröderna Erneberg i SWE 746 Joyride, som bara blir bättre och bättre och i år samarbetar med Gransegel, knep silvret framför meriterade Erik Lindén i snabba SWE 2002 Onesails.

Proffsig tävlingsledning gav bästa arrangemanget någonsin
Tack vare en fantastisk tävlingsledning med riktigt proffsig stab på nio personer och domare Bertil Grandinson på plats, blev det kanske det bästa arrangemanget någonsin. Seglarna blev hälsade välkomna på morgonen av en trevlig och tydlig röst på VHF:en. Det var Kristina Wikander Broman som med mjuk men bestämd hand ledde seglingarna från start till mål. Om någon båt tjuvstartade ropade Kristina tillbaka dem som man ropar in sina barn som är ute och leker, och de fick chans att reparera sitt misstag.

Se resultatet från SM 2020 på denna länk

Skribent: Staffan Hallberg & Max Koszela

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info