Hoppa till sidans innehåll

Domarpåpekanden


Några domarpåpekanden för Mästarnas Mästare

Erfarenheterna från deltävlingarna i Allsvenskan under 2015 visar på att det kan finnas anledning att från domarna framföra några områden som de tävlande bör vara extra medvetna om.

Domarna dömer direkt på vattnet enligt väjningsreglerna, d.v.s. del 2 i KSR. Domarna dömer enligt dessa regler endast efter protest från en båt. Kravet på en sådan protest är att både ordet ”protest” ropas och att en röd flagga visas. Om inte domarna uppfattar båda dessa, så blir det inget beslut.

Om två båtar kolliderar och det finns eller kan finnas skador, så ska domarna genomföra en förhandling på vattnet enligt regel 14. Det är inte alltid som domarna är medvetna om att en skada har uppstått, därför måste varje besättning efter kappseglingen omedelbart anmäla till kappseglingskommittén eller till domarna om det finns en skada. Den besättning som får en skada på sin båt är ersättningsskyldig för den skadan, såvida inte domarna genomfört en förhandling enligt regel 14 och beslutat om något annat.

Skada avser allt sådant som en ambitiös båtägare skulle välja att åtgärda så snart det går och som medför en kostnad. Sådant som kan poleras, sättas tillbaka eller motsvarande är inte en skada i detta avseende.

Besättningens position under kappsegling är reglerat i seglingsföreskrifterna. I korthet innebär det att obegränsat antal besättningsmedlemmar får sitta med benen vända utåt och över bordläggningen, men med överdelen av kroppen innan för mantåget. Samtliga personer ombord måste vara innanför mantåget och man får inte hänga i mast, vant eller mantåg på ett sådant sätt att man skulle falla överbord om man inte höll i sig i dessa. Domarna kan utan protest straffa en båt som bryter mot detta.

Båtens bogspröt ska normalt vara helt indraget. Bogsprötet får endast dras ut i samband med att gennakern hissas, d.v.s. fallhornet ska vara på väg upp innan bogsprötet dras ut. När gennakern tas ner ska bogsprötet tas in så snart det går. I princip ska bogsprötet aldrig finnas ute när båten kryssar. Domarna kan utan protest straffa en båt som bryter mot detta.

 

Uppdaterad: 17 OKT 2017 20:02 Skribent: Claes Lundin, huvuddomare Allsvenskan

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info