Hoppa till sidans innehåll

Mästare bland mästare

08 OKT 2018 13:44
I helgen (13–14/10) avgörs Mästarnas Mästare i segling i Marstrand. 44 Svenska Mästare från olika klasser gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling.
Och allt kan följas via live via nätet.
  • Skapad: 08 OKT 2018 13:44

Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–15 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn.

Förutom SM- och JSM-vinnare, som alla bjudits in, har även några wildcards delats ut, bland annat till OS-seglare. Max Salminen som vann OS-guld i London 2012 och VM-silver i Finnjolle för någon månad sedan är med. Och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström som var sexa på OS i Rio 2016 och är regerande Europamästare i 470. De är också regerande Mästarnas Mästare eftersom de vann 2017. Även 19-årige Fia Fjelddahl, som är Sveriges bäste paraseglare, har fått ett wild card.

Mästarnas Mästare avgörs nu för 13:e året i rad. Niklas Edler från KSSS är den enda som vunnit titeln tre gånger.

Här har alltså ungdomar som vunnit JSM chansen att sätta OS-seglare, eller rutinerade män i övre medelåldern, på plats – vilket gör regattan helt unik.

Reglerna säger att inbjudna rorsmän väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med. Totalt är det 48 lag från 22 klubbar. KSSS har 11 team på plats medan GKSS har åtta lag.

Det enda som blir långt och utdraget under Mästarnas Mästare är web-sändningarna. Sändningen startar kl. 09.15 på lördag och första start går kl. 09.30. Avslut cirka kl. 16.00. På söndagen startar livesändningen kl. 09.15 och cirka kl. 13.00 startar finalen.

- I år slår vi rekord i antalet deltagare. Det är ett enormt intresse från SM-vinnarna att delta och det är vi väldigt glada för. Att det är mycket prestige i Mästarnas Mästare är inte svårt att räkna ut, säger Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundet och fortsätter:

- Vi har fortsatt att utveckla live-sändningen och kommer i år att ha lite mer djupgående analyser av kappseglingarna och det som händer ute på vattnet. Vi hoppas därmed att tittarna inte bara får uppleva spännande segling utan även kan lära sig något på vägen.

Här följer du tävlingarna:
Livesändningar: https://hamnenplay.solidtango.com/live/mastarnas-mastare-2018
SAP Sailing Analytics: https://www.svensksegling.se/SSFtavlingar/mastarnasmastare/sap

 

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info