Hoppa till sidans innehåll
Foto: TOM_WALKER

Rapport från UVM i matchracing

25 AUG 2021 13:42
Två svenska besättningar deltog på UVM i matchracing i Newport Beach tidigare i augusti. Här berättar rorsman Oscar Engström om deras upplevelse i USA.
  • Skapad: 25 AUG 2021 13:42

UVM:et i matchracing var en otroligt häftig och lärorik tävling för oss. Balboa Yacht Club i Newport Beach bjöd på ett fantastiskt arrangemang med massvis av rolig segling i kluriga lättvinds förhållanden kombinerat med svåra vågor. Båtarna vi seglade var Governors cup 22:or som är en relativt lätt och liten kölbåt med spinnaker.

Utöver en helt ny båt var också matchracing formatet något väldigt nytt för mig och mitt lag. Att vi ens fick möjligheten att vara med har vi Marius Westerlind att tacka, eftersom att han tipsade om oss i samband med att fler team söktes till tävlingen. Det var ingen tvekan om att vi skulle ta chansen utan vi satte snabbt ihop ett lag och åkte över med ambitionen att lära oss så mycket som möjligt om matchracing, och förhoppningsvis kunna vinna några matcher genom att segla snabbt och rätt.

Första dagen blev dock lite av en käftsmäll då vi insåg att farten inte var något vi kunde förlita oss på, då majoriteten av de resterande besättningarna två veckor tidigare seglat Governors cup i precis samma båtar hade de även ett övertag i båtfart.

Efter en lång natts sömn och lite mental återhämtning satte vi oss och gjorde en längre analys inför andra tävlingsdagen. Andra dagen seglade vi betydligt bättre och för varje race vi seglade drog vi stora lärdomar.

Trots att prestationen i sig inte är vad man gärna velat har hela tävlingen varit otroligt givande och lärorik. Det kanske inte var helt optimalt att komma som ett nytt team utan träning i bagaget, men så mycket som vi har lärt oss under dessa dagar är helt fantastiskt. Det har också varit sjukt kul att ha fått uppleva ett arrangemang som detta med just matchracing-format som är både otroligt roligt att segla men också att följa. Förhoppningsvis kan utvecklingen av matchracing ta fart även här i Sverige, speciellt på juniornivå då jag tror det kan gynna bredden inom svensk segling massvis.

Hälsningar Oscar Engström och resterande del av laget (Filip Karlsson, Rasmus Alnebeck och Martina Carlsson)

Foto: Tom Walker

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

segling-ad