Hoppa till sidans innehåll

Årets coach: Beata Törneman

11 SEP 2019 09:27
Enligt tradition kommer en etablerad matchracingseglare till USM och ställer upp som coach och ger tips och råd till deltagarna. Årets coach är Beata Törneman från Team Bergqvist Match Racing !
  • Uppdaterad: 11 SEP 2019 09:27

Vem är Beata?
Jag är en glad 25 åring från Stenungsund. Jag har seglat matchracing i 2 år och seglar just nu med Team Berqvist Match Racing i GKSS, som är rankade som det 3e bästa kvinnliga teamet i världen. Tidigare i mitt liv har jag seglat ett olika jollar så som optimist, E-jolle, 420 och Laser radial. Jag gick på Lerums seglargymnasium och kämpade mig runt i lasern där det tyvärr aldrig blev en perfekt match. Därefter tog jag ett litet uppehåll från seglingen och började plugga på KTH i Stockholm, innan jag hittade tillbaka genom matchracing. 

Vilka komponenter är viktigt i ett lag?
Sammanhållningen är superviktig och att ha en bra kommunikation mellan varandra. Det är viktigt att vara öppen för diskussion och förändring, för att kunna utvecklas. Sen är såklart den viktigaste ingrediensen att ha roligt och skratta mycket.  

Vad är det som är speciellt med matchracing?
Jag brukar säga att det är som att ha plockat alla de goda bitarna från jolleseglingen och sedan tagit bort de lite mindre roliga. Det är fartfyllt, korta snabba race, du är i ett team, du slipper (för det mesta) vara blöt och kall och du får äta lunch på land. 

Vilket är ditt bästa tips till teamen som ska deltaga på USM, hur förbereder de sig bäst?
Prata ihop er i teamet om vad ni är för olika personer och hur ni kan tänkas reagera i olika situationer, ex. då det blir stressigt eller det går dåligt. Diskutera hur ni ska peppa varandra när stämningen är låg. Det kan också vara en fördel att alla i teamet har en ganska tydlig bild av vad ens uppgifter är på båten, annars kan det bli lätt rörigt.  

Vad är dina tankar inför din roll som coach på USM?
Jag tycker det ska bli så roligt! Det här är mitt första matchracing event att coacha och jag är taggad på att sprida vidare allt det jag lärt mig i matchracingen till de yngre lagen. 

Fun fact:
2009 seglade jag optimistjolle VM i Rio de Janeiro och jag har kommit sist på ISAF Youth Worlds i 420. 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

segling-ad