Hoppa till sidans innehåll

Avdelning C - Skador, poängberäkning


Betalning av skada efter kollision

Fråga 1:
Två segelbåtar kolliderar och domarna utdömer ett straff på den segelbåt de ansåg ha brutit mot reglerna. Den segelbåt som inte begått något regelbrott fick en skada som måste repareras. Vem ska betala för skadan?

Svar 1:
Den besättning som har en skada på sin båt ska anmäla det till kappseglingskommittén eller domarna direkt efter målgång (inom två minuter). Domarna genomför då en förhandling och fastställer vem eller vilka båtar som anses skyldiga till kollisionen och därmed skadan. Domarna beslutar detta oavsett vilken båt som fick straffet under kappseglingen. Beslutet kan bli att även båten som hade rätt till väg och inte fick straff under kappseglingen anses ha brutit mot t.ex. KSR 14 och i det fallet får båda besättningarna dela på kostnaderna för skadan.
Domarna kan även besluta om poängstraff för en eller båda båtarna.

Visa svar


Dölj svar


Båt tas ur för reparation

Fråga 2:
Hur gör tävlingsledningen om båten inte kan användas hela den dagen?

Svar 2:
Om Kappseglingskommittén beslutar att starta en kappsegling med färre båtar än enligt kappseglingsschemat, ska den eller de besättningar som är tilldelade en utebliven båt tilldelas en genomsnittlig poäng baserad på tidigare genomförda kappseglingar eller enligt Protestkommitténs beslut.

Visa svar


Dölj svar


Fråga 1:
En segelbåt har fått en allvarlig skada och reparationen beräknas ta motsvarande flera kappseglingar. Vilka åtgärder bör tävlingsledningen vidta?

 

Svar 1:
Om man ligger bra till i programmet med många omgångar redan genomförda och det är mitt på dagen, kan tävlingsledningen göra en paus för t.ex. lunch. Under tiden repareras båten.

Visa svar


Dölj svar


Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info