Hoppa till sidans innehåll

Allsvenska kvalet avgjort

07 OKT 2019 07:34
Åmålsviken, Runmarö och Ekoln tar steget upp i Allsvenskan i segling 2020 efter att ha tagit de tre första platserna vid kvaltävlingarna i Marstrand i helgen.
  • Skapad: 07 OKT 2019 07:34

För både Åmålsviken och Runmarö är det debut i högsta serien medan Ekoln, från Uppsala, som tidigare vunnit allsvenska medaljer, nu är tillbaka i högsta serien.

- Vi har inte kunnat haft en bättre kappseglingshelg. Vi har haft en snittvind på 4–5 m/s. Det var lite lättare på lördagen och lite mer stabilt på söndagen. Inre hamnen i Marstrand har bjudit på platt vatten och strålande sol. Det var skönt. Det kan vara lite kallt annars i oktober, säger tävlingsledare Oscar Johansson.

Efter totalt 28 race under två dagar blev det oerhört spännande i det sista racet då det bara skiljde en poäng mellan trean Ekoln och fyran Ekerö om vem som skulle ta tredjeplatsen och en plats i allsvenskan 2020. Men uppsalaklubben var hetast och vann sista racet och därmed också en plats i högsta serien nästa år.

Men allra bäst under helgen var SS Åmålsviken som nu är i allsvenskan för första gången.

- Det här känns fantastiskt kul. Vi haft en målsättning att ta oss till allsvenskan och nu är vi äntligen där, säger Tomas Skålén och får medhåll från sin besättning:

- Vi vill komma igång med kappsegling lite mer och blanda både gamla och unga i klubben. Och sådana här kortbanerace är fantastiskt kul. Det gillar vi – mycket, säger de.

 

Slutställning Allsvenskt kval 2019:

  • SS Åmålsviken                                          21 poäng
  • Runmarö YC                                             26
  • Ekoln SK                                                   27
  • ……………………………………………………………
  • Ekerö BK                                                   31
  • Kullaviks KKK                                          32
  • SS Hjälmaren                                             33

 

Bifogade bilder får användas fritt, redaktionellt. Bildtext: Åmålsviken vinnande lag, från vänster; Tomas Skålén, Frida Jansson, Fredrik Pettersson, Henrik Pettersson. Ange fotograf: Oscar Johansson.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info