Hoppa till sidans innehåll
Foto: SHEREMETEV ANDREY

Östersjöns bästa kappseglingsklubb

23 JUN 2018 13:41
I morgon, söndag, startar årets upplaga av Nord Stream Race i tyska Kiel. Från 24 juni till 6 juli ska de fem bästa klubblagen i fem länder (Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland) tävla om titeln Östersjöns bästa kappseglingsklubb.
  • Skapad: 23 JUN 2018 13:41

- Vårt mål är att vinna – precis som det svenska laget gjorde i fjol. Men vi ska också ha kul på vägen, säger skepparen Christian Harding.

Samtliga fem besättningar är regerande nationella mästare. I fjol var det KSSS från Stockholm som vann Allsvenskan i segling. Därmed får KSSS representera Sverige i Nord Stream Race i år. Första etappen går från Kiel till Köpenhamn. Därefter väntar racets längsta etapp, från Köpenhamn till Stockholm.

Troligen kommer båtarna in till Stockholm fredag 29 juni. De kommer då att vara en del av festligheterna och förberedelserna runt ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt) som har sitt eventområde på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Söndag morgon, precis innan starten av ÅF Offshore Race, startar etapp tre av Nord Stream Race, från Stockholms ström till Helsingfors. Därefter väntar sista etappen från Helsingfors till slutmålet i S:t Petersburg.

Sverige är regerande mästare från 2017 då Cape Crow Yacht Club från Göteborg tog hem segern.

- Givetvis satsar vi på vinst men ett mål med vårt deltagande är också att bredda kunskapen för havskappsegling i klubben vilket gör att vi kör med en bred trupp på tävlingen, säger KSSS lagkapten Johan Rockström.

Besättningen på varje båt består av tio personer och KSSS har valt att byta minst sju i besättningen i Köpenhamn och Stockholm, vilket gör att totalt 23 av KSSS kappseglare kommer vara med under Nord Stream Race.

- I KSSS lag finns allt från lovande yngre kappseglande tjejer och killar som tagit steget från jolle till kölbåt, några av våra mest meriterade kappseglare samt representanter från våra lag i Allsvenskan och Champions League. Och vi toppar med ett par duktiga proffs från bland annat KSSS Americas Cup-satsning, Artemis Racing, berättar Johan.

De klubbar som kvalificerat sig för racet, som avgörs för sjunde gången, är alltså de som vunnit respektive inhemska ligor i Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland under 2017. Förutom KSSS deltar Norddeutscher Regatta Verein, Tyskland, Frederikshavn Sejlklub, Danmark, Åländska Segelsällskapet, Finland och Lord of the Sail - Asia, Ryssland.

Teamet som tar hem segern i NSR kan med all rätt kalla sig riktiga allround-seglare, eftersom de nationella ligorna som de vunnit avgörs i små båtar i korta kustnära race på några minuter medan NSR avgörs i kraftfulla moderna 50-fots Swanbåtar, byggda helt i kolfiber, på öppet vatten under flera dygn.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info